Huawei je už pripravený vymeniť Android. Predstavil systém HarmonyOS

Nový operačný systém má byť podobný Androidu a užívatelia by nemali stratiť ani prístup k obľúbeným aplikáciám. HarmonyOS sa objaví najprv v televízoroch, neskôr aj v smartfónoch.

10.08.2019 12:30
Huawei, P30 Pro Foto:
Ilustračné foto. Na fotke Huawei P30 Pro.
debata

Nebyť vyostrených vzťahov medzi Spojenými štátmi a Čínou, Huawei by sa s predstavením nového operačného systému príliš neponáhľal. Na jeho vývoji už síce firma pracuje nejaký ten piatok, no okolnosti ju dotlačili k tomu, aby sa s prípravami poponáhľala. Ako na vývojárskej konferencii uviedol šéf Huawei, Richard Ju, Android firma neopustí, kým nebude musieť. Nový operačný systém je ale odpoveďou na najčiernejšie scenáre, ktoré by mohli firmu v najbližších mesiacoch postretnúť.

Je Android zrelý na výmenu?

Nový operačný systém od Huawei sa nazýva HarmonyOS a dostupný bude pre akýkoľvek typ spotrebnej elektroniky – od televízorov, mobilov, slúchadiel, až po inteligentné hodinky či autá. HarmonyOS je postavený na otvorenom zdrojovom kóde, podobne ako Android, a na mikrokerneloch, teda akýchsi oddelených jadrách operačného systému. Tie mu majú zabezpečiť modulárnosť a použitie aj v najmenej výkonných zariadeniach. Novinkou je aj distribuovaná architektúra operačného systému zdieľaný naprieč rôznymi zariadeniami.

HarmonyOS má byť v porovnaní s Androidom rýchlejší. Užívateľov bude ale viac zaujímať podpora aplikácií, o ktoré by s prechodom na nový operačný systém mohli prísť. HarmonyOS má podporovať široké spektrum aplikácií naprogramovaných v rôznych jazykoch, a zároveň si má bez problémov poradiť s akýmikoľvek aplikáciami napísanými pre Android. To znamená, že rozšírenie aplikácií pre nový operačný systém bude pre vývojárov len “formalita”.

Najskôr v televízoroch, neskôr aj v smartfónoch

Prechod na HarmonyOS zatiaľ nemá byť celoplošný. Huawei bude postupovať pomaly a nový systém sa objaví najskôr v televízoroch, neskôr aj v lacnejších smartfónoch. Ak by však došlo k najhoršiemu, firma je vraj pripravená na rýchlu výmenu Androidu aj v iných zariadeniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #android #operačný systém #Huawei #HarmonyOS