Test: Fitbit Versa Lite - Nižšia cena prináša obete

Sú lacnejšie než pôvodná verzia, no chýbajú im niektoré dôležité funkcie. Kompromisy sú ale v podaní Fitbit Versa Lite stále rozumné a obhájiteľné.

31.08.2019 10:00
IMG 20190829 170022 Foto:
Fitbit Versa Lite.
debata

Fitbit nepatrí medzi výrobcov, ktorí by predávali svoje smart výrobky za pár eur. Zdá sa, že firma ani nemá v pláne konkurovať svojim čínskym náprotivkom, ktorí vyrábajú inteligentné váhy, či športové náramky za ľudové ceny. Firma však našla spôsob, ako k sebe prilákať ľudí, ktorí by inak za chytré hodinky či športový náramok dve stovky nikdy nezaplatili. Hodinky Versa Lite prinášajú kompromisy, ktoré na prvý pohľad nemusia byť viditeľné. Ak by ste však mali možnosť vyskúšať aj lepšie vybavený variant Versa, určite si ich všimnete a niektoré funkcie by vám možno chýbali natoľko, že by ste pri kúpe predsa len zvažovali, že si pár desiatok eur priplatíte.

Kde je vôľa, tam je cesta

Inžinieri vo Fitbit museli intenzívne rozmýšľať kde hodinkám Versa ubrať a kde to už nemá zmysel. Versa Lite majú napríklad len jedno tlačidlo namiesto troch. Našťastie ovládanie hodiniek to nijako zásadne neovplyvňuje. Dve prídavné tlačidlá slúžili na privolanie niektorých funkcií, ktoré musíte u Lite hľadať v menu. Urobíte síce dva-tri kroky navyše, ale komfort používania to výrazne neovplyvní.

Hodinky Fitbit Versa Lite. Foto: Tomáš Švec
Fitbit, Versa Lite, inteligentné hodinky Hodinky Fitbit Versa Lite.

Jediné tlačidlo na ľavej strane slúži na zapnutie displeja (ktorý je inak možné zapnúť aj poklepaním), návrat na hlavnú obrazovku alebo pri dlhom stlačení na rýchle vypnutie notifikácií, uzamknutie displeja a ovládanie hudby na mobile. Áno, cez hodinky môžete ovládať aj prehrávač hudby na mobile. Ak používate napríklad Spotify a k mobilu máte pripojené slúchadlá, nemusíte ho vyťahovať z vrecka nohavíc. Hodinky zobrazia názov skladby a umožnia ju preskočiť alebo vrátiť sa späť. Veľmi praktická funkcia, o ktorej sme spočiatku veľmi pochybovali. Chýbajúce vlastné úložisko pre skladby nám vôbec nechýbalo.

Výdrž nie je žiaden extrém, no štyri dni väčšine postačia

Telo hodiniek je vyrobené z matného hliníka, ktorý je síce pevný, no mali by ste si dať pozor, aby ste s hodinkami príliš „nešermovali“, pretože ho poškriabete, rovnako ako veľký displej. Displej je farebný a chýba mu OLED technológia. Čierna teda nie je čierna, ale sivá. Našťastie na priamom slnku je displej veľmi dobre čitateľný, aj keď čas nezobrazuje nonstop. Pre jeho zobrazenie musíte buď zodvihnúť ruku (po nastavení v menu) alebo poklepať po displeji. Režim „always on“ u Fitbitu nenájdete, čo ale nie je nutne na škodu. S ním by ste sa totiž museli rozlúčiť so zhruba 4-dňovou výdržou na jedno nabitie. Nie je to žiaden extrém, no hodinky aspoň nemusíte skladať každé dva dni z ruky. Ak by ste ich navyše zabudli nabiť, Fitbit vám na e-mail pošle správu o nízkom stave batérie (pod 25 percent). Je to veľmi praktické.

Hodinky Fitbit Versa Lite sú dobre čitateľné aj... Foto: Tomáš Švec
Fitbit, Versa Lite, inteligentné hodinky Hodinky Fitbit Versa Lite sú dobre čitateľné aj na priamom slnku.

Ak športujete, hodinky si môžete pokojne nechať na ruke. Pri behu, bicyklovaní, chôdzi alebo intervalovom tréningu sú dobrým pomocníkom. Pri práci so závažiami a veľkou činkou sú však nepraktické, pretože tlačia. Versa Lite nemá zabudované GPS, a tak vám pri behaní nebudú zaznamenávať pohyb po meste alebo v lese. V porovnaní s Versou im chýba aj gyroskop a výškomer. Versa Lite nemá ani Wi-Fi modul alebo NFC čip. To znamená, že hodinky nepoužijete pri platení v obchode. Ak zrovna nemáte účet v 365.bank alebo niektorej zahraničnej banke, túto funkciu nevyužijete a radšej za svoj nákup koniec koncov zaplatíte priložením mobilu k terminálu.

Nešťastná nabíjačka nemá dvojníka

Čo sa Fitbitu určite nepodarilo je dizajn nabíjacej kolísky. Tá je veľká, nepraktická a nekompatibilná s inými modelmi. Ak cestujete na výlet na viac než štyri dni a zabudnete ju doma, máte smolu. Pravdepodobnosť, že ju kúpite v kamennej predajni u niektorého veľkopredajcu elektroniky sa blíži k nule. Náhradný kábel si môžete objednať cez internet priamo na stránke Fitbit, alebo ušetriť a investovať pár eur do neoriginálnej nabíjačky z eBayu, ktorá funguje úplne rovnako.

Nabíjanie nie je vyriešené najideálnejšie. Foto: Tomáš Švec
Fitbit, Versa Lite, inteligentné hodinky Nabíjanie nie je vyriešené najideálnejšie.

Versa Lite už patria do kategórie hodiniek, nie len športových náramkov. V porovnaní s nimi majú totiž väčšie množstvo funkcií a dostupných aplikácií a fungujú viac menej nezávisle od telefónu. Nastavíte si v nich alarm, spustíte trenažér, pozriete predpoveď počasia, ale využiť môžete aj nepreberné množstvo bezplatných a platených aplikácií na meranie zdravia, športových aktivít, ovládanie hudby a podobne. Svoju aplikáciu pre Fitbit má dokonca aj Spotify. Pohyb v menu je jednoduchý, no mohol by byť svižnejší. Veľkou výpočtovou silou hodinky nedisponujú, no napriek tomu by zobrazovanie a spúšťanie aplikácií určite nemalo byť „trhané“. Fitbit ešte stále nevyriešil ani problém so softvérovými aktualizáciami, ktoré z neznámeho dôvodu trvajú večnosť. Našťastie ich nie je toľko, aby používateľovi strpčovali život.

Fitbit Versa Lite – cena: 129 eur

Fitbit Versa – cena: 199 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva

  • Veľmi dobré spracovanie
  • Intuitívne menu
  • Množstvo doplnkových funkcií
  • Možnosť ovládať prehrávanie hudby na mobile
  • Priaznivejšia cena

Negatíva

  • 4-dňová výdrž
  • Chýbajúci gyroskop a NFC
  • Atypické a nekompatibilné nabíjanie
Hodinky Fitbit Versa Lite.
Hodinky Fitbit Versa Lite sú dobre čitateľné aj...
+3Hodinky majú na výber množstvo ciferníkov a...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #športový náramok #Fitbit #Versa #Versa Lite