Huawei predstaví prvý mobil s Androidom bez aplikácií Google

Predstavenie smartfónu Mate 30 bude pre Huawei veľkým míľnikom. Firma vyskúša, či dokáže zaujať aj s mobilom, ktorému na Androide budú chýbať aplikácie od Google.

29.08.2019 18:00
Huawei, Mate 20 Pro Foto:
Huawei 30 (Pro) nahradí Huawei Mate 20 Pro (na fotke).
debata (1)

Už o niekoľko týždňov by mal Huawei predstaviť novú vlajkovú loď Mate 30. Prémiový smartfón, ktorý zrejme opäť pokorí tisíceurovú hranicu, bude prelomový. Nie tak kvôli parametrom, ako kvôli veľmi nepríjemným okolnostiam, s ktorými sa musí firma vysporiadať, a ktorých bude Mate 30 výsledkom. Šepká sa, že smartfón bude síce dodávaný s Androidom, no bude mu chýbať to najdôležitejšie – prístup k aplikáciám Google. Ak sa naplní to, o čom analytici už niekoľko týždňov hovoria, Huawei si na vlastnej koži vyskúša, aká silná je lojalita a dôvera ľudí k značke.

Vlajková loď bude ochudobnená o aplikácie Google

Huawei sa v nepríjemnej situácii ocitol po tom, čo ho americká vláda zaradila na čiernu listinu. Kvôli tomu s Huawei bez súhlasu úradov nemôžu americké firmy obchodovať. Inak povedané, nemôžu firme dodávať svoje produkty, komponenty alebo služby. Zásadne na veci nič nezmenili ani trojmesačné výnimky, ktoré Trumpova administratíva firme udelila.

To, že je Huawei na čiernej listine, pocítia aj samotní užívatelia. V praxi to totiž znamená, že na budúcich telefónoch s Androidom nebudú dostupné aplikácie Google, a to vrátane YouTube, Gmail, Máp či dokonca obchodu Google Play. Huawei má dozaista v zálohe náhradné riešenie, no zo začiatku bude dozaista kostrbaté. Neskôr by mohla firma Android vymeniť úplne a nahradiť ho svojim vlastným operačným systémom HarmonyOS, ktorý predstavila len prednedávnom.

Doterajších majiteľov smartfónov Huawei sa zmeny nijak nedotknú

Google v týchto dňoch takisto potvrdil, že kvôli rozhodnutiu americkej vlády nebude môcť ponúknuť licencie na svoje aplikácie čínskej firme. A to napriek tomu, že prezident Trump pred mesiacom uviedol, že firme poskytne niekoľko výnimiek. Žiadna z viac ako 130 žiadostí na obchodovanie s Huawei ale doteraz nebola schválená. Ako uviedol server BBC, Google nepotvrdil, že jeho žiadosť sa medzi zvyšnými žiadosťami takisto nachádza.

Tí, ktorí si smartfón od Huawei už kúpili, nestratia prístup k službám Google. Zákaz obchodovania s firmou sa vzťahuje len na produkty, ktoré by firma predstavila po začatí jeho platnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Huawei #Donald Trump #Mate 30