Zamestnanci ukrajinskej jadrovej elektrárne v práci ťažili kryptomeny

Ťažba kryptomien vážne ohrozila bezpečnosť jadrovej elektrárne na Ukrajine. Jej zamestnanci využili množstvo výkonného hardvéru a pripojením riadiaceho okruhu elektrárne na internet umožnili hackerom získať utajované dokumenty.

31.08.2019 18:00
bitcoin, mena, kryptomena Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Najlepšie sa doluje pri zdroji. Svoje o tom vedia dnes už bývalí zamestnanci druhej najväčšej jadrovej elektrárne na Ukrajine, ktorí svoje kancelárie premenili na centrum ťaženia kryptomien. Pracovníkom štátnej bezpečnostnej služby (SBU) sa počas júla podarilo vypátrať hneď dva na mieru poskladané počítače určené na ťažbu kryptomien. Počítače spolu s optickými a sieťovými káblami boli umiestnené v administratívnej časti jadrovej elektrárne. SBU neskôr v rovnakej elektrárni objavila ďalšie zriadenia na ťaženie kryptomien a zaistila spolu 16 grafických kariet, sedem pevných diskov, dva SSD disky a niekoľko smerovačov, vďaka ktorým boli počítače pripojené na internet.

Väčším problémom, než to, že zamestnanci ťažili kryptomeny v prostredí jadrovej elektrárne je však to, že touto činnosťou narušili bezpečnosť kritickej infraštruktúry. Kritické okruhy v elektrárni sú obvykle odpojené od internetu a funguje na nich výlučne intranet. Prepojením takejto siete s internetom so sebou prináša množstvo rizík, okrem iného aj možný únik citlivých údajov, ktoré môžu mať dokonca štatút štátneho tajomstva. Pripojenie vnútorného riadiaceho okruhu do internetu vystavuje elektráreň útokom hackerov.

Zatiaľ nie je známe, či závažné porušenie bezpečnostných predpisov v elektrárni pri meste Južnoukrajinsk malo za následok aj únik utajovaných dokumentov. Takisto nie je známy počet ľudí, ktorí boli do nelegálneho ťaženia kryptomien zapojení.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová elektráreň #hackeri #Ukrajina #kryptomeny #Južnoukrajinsk