Facebook ukryje počet lajkov. Uvidia ich len autori príspevkov

Facebook skúša, ako ľudia zareagujú, keď sa im pri príspevkoch nezobrazí počet lajkov. Zobrazia sa len autorom príspevkov.

03.09.2019 19:57
Facebook, like, dislike, nepáči sa mi to,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Niektoré funkcie na Facebooku urobia viac škody ako úžitku, aj keď o tom mnohí pochybujú. Príkladom je obyčajné zobrazovanie lajkov, ktoré sú považované za indikátor úspešnosti príspevku. Keď je lajkov veľa, príspevok je úspešný, keď naopak málo, tak si ho buď pozrelo len zopár ľudí alebo len nebol zaujímavý. Používanie emotikonov namiesto lajkov prináša síce nové možnosti vyjadrenia emócií, tie však nemusia byť len pozitívne. Facebook v súčasnosti skúša, čo by sa stalo, keby pri príspevkoch prestal počet lajkov zobrazovať.

Nový nápad je podľa všetkého vo finálnej fáze a sociálna sieť ho testuje na vzorke používateľov. Ak by zmeny Facebook presadil, znamenalo by to, že lajky budú ukryté a verejnosť sa nedozvie koľkým ľuďom sa príspevok páčil. Tieto štatistiky bude mať k dispozícii len majiteľ účtu. Podobne je to aj na Instagrame, kde Facebook už zmeny v zobrazovaní počtu lajkov, presadil dávnejšie. Na Instagrame nie sú počty dostupné v Brazílii, Austrálii, Taliansku, Írsku a na Novom Zélande. Neskôr by sa mali zmeny prejaviť aj v ostatných krajinách.

Odstránením informácií o počte lajkov chce Facebook okrem iného ľudí motivovať, aby boli na sieti aktívnejší. Čím budú menej závislí na počte lajkov, tým väčšiu chuť budú mať zdieľať aj to, čo by veľkú popularitu medzi priateľmi a verejnosťou nezožalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #lajk #emotikon