Protestujúci v Hongkongu sa vynašli. Správy si posielajú cez Bluetooth

S cieľom zabrániť sledovaniu, odpočúvaniu a prenasledovaniu si protestujúci v Hongkongu medzi sebou vymieňajú správy cez Bluetooth. Využívajú na to špeciálnu mobilnú aplikáciu.

05.09.2019 13:00
smartfóny, mobily, stanica, Japonsko,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Protestanti v Hongkongu sú v posledných týždňoch pod veľkým tlakom. Mohutné protesty nezastavili ani zákazy zhromažďovania sa, vodné delá, slzný plyn, či kontrola sociálnych sietí s cieľom identifikovať tých, ktorí sa postavili vládnej politike. Pro-demokratickí protestanti sa vynašli a medzi sebou začali komunikovať spôsobom, ktorý čínske autority nedokážu ovplyvniť. Namiesto vymieňania správ a skupinového četu na sociálnych sieťach si správy posielajú cez aplikáciu fungujúcu výhradne cez Bluetooth.

Aplikáciu WeChat, ktorá je na území Hongkongu, ale aj v celej Číne veľmi populárna, monitoruje čínska vláda. Vláda tak má prehľad o tom, o čom si ľudia medzi sebou píšu, ale aj o tom, kto je s miestnym režimom nespokojný a kto svoj názor plánuje vyjadriť verejne. Náhradnou za WeChat je aplikácia Bridgefy, ktorá umožňuje ľuďom (v konkrétnom prípade protestujúcim) komunikovať aj bez pripojenia na internet. Jedinou podmienkou je, aby boli ľudia od seba vzdialení najďalej 100 metrov.

Bridgefy za uplynulé dva dni zaznamenal až 4-tisícpercentný nárast stiahnutí. Aplikácia využíva meshovú sieť, ktorá prepája viaceré zariadenia cez Bluetooth a v podstate tak dokáže pokryť veľmi veľké územie. Správy sú posielané cez medzičlánky v sieti, ktorými sú individuálne smartfóny. Bridgefy nie je vo svete ojedinelou aplikáciou. Na podobnom princípe funguje aj aplikácia FireChat, ktorú v minulosti využívali protestujúci v Iráne či Iraku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hongkong #protesty v Hongkongu