Facebooku unikla databáza stoviek miliónov telefónnych čísel

Sociálna sieť potvrdila únik až 200 miliónov telefónnych čísel registrovaných používateľov. V súčasnosti zisťuje, ako k úniku došlo.

05.09.2019 18:03
Facebook Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Niekto vo Facebooku vytvoril databázu telefónnych čísel, ktorá neskôr bez akejkoľvek ochrany unikla na internet. Prístup k nej mohol získať ktokoľvek. Podľa bezpečnostných expertov sa v nechránených databázach objavilo až 419 miliónov záznamov, z ktorých približne 133 miliónov patrilo užívateľom zo Spojených štátov a 18 miliónov užívateľom vo Veľkej Británii. Hovorkyňa sociálnej siete tvrdí, že o úniku vedia, no na internete s malo objaviť údajne 200 miliónov telefónnych čísel. Zvyšné záznamy mali byť duplicitné. V súčasnosti vo Facebooku pátrajú, kto je za únik databázy zodpovedný.

Uniknuté údaje sú podľa hovorkyne staré a pochádzajú z obdobia, keď na Facebooku bolo ešte možné vyhľadávať ľudí aj podľa telefónneho čísla použitého pri registrácii. Zverejnenú databázu sa Facebooku podarilo odstrániť a v súčasnosti neeviduje žiadne odcudzenie účtu, ktoré by sa úniku týkalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #únik dát