Nokia predstavila povestnú odolnú 'tehlu' do náročných podmienok

Smartfón Nokia 800 Tough je odolný voči vode, prachu, vysokým teplotám či pádom.

12.09.2019 13:00
nokia 800 tough, smartfón, telefón Foto:
Nový odolný telefón z dielne HMD Global - Nokia 800 Tough.
debata

Firma HMD Global, ktorá vlastní licenciu na výrobu telefónov Nokia, nezaháľa. Okrem staronových mobilov sa snaží priniesť aj čoraz väčšie množstvo vlastných modelov, ktoré vychádzajú z objavenej diery na trhu. Tá sa nenachádza v segmente prémiových telefónov, ale v strednej a nižšej triede. HMD sa navyše snaží získať tých, ktorí už boli na štandardy fínskej Nokie zvyknutí a stále nostalgicky spomínajú na časy nerozbitných, odolných telefónov.

Na berlínskom veľtrhu HMD predstavilo hneď päť smartfónov strednej triedy. Nechýba medzi nimi klasická vyklápačka Nokia 2720 Flip, či jednoduchý mobil Nokia 110 za pár eur. Najväčšiu pozornosť si ale získal smartfón Nokia 800 Tough, ktorý, tak ako napovedá názov, má byť veľmi odolným modelom v ponuke.

Najodolnejší mobil na trhu?

Možno si ešte spomeniete na legendárny telefón Nokia 3310 a rôzne vtipné príbehy o jeho odolnosti. Model 800 Tough ho má nasledovať. Je odolný voči vode a prachu, odolá vysokým teplotám a pádom z vyššej výšky. Android by ste v ňom ale nenašli. Softvér je postavený na platforme KaiOS, ktorej súčasťou je zopár obľúbených aplikácií ako WhatsApp a Facebook. Nechýba ani podpora asistenta od Google.

Hardvérom odolná Nokia neohúri. Malý 2,4-palcový displej má zastaralé rozlíšenie 240×320 bodov, takže prezeranie stránok na internete nebude pre jeho majiteľa hlavnou zábavkou. Základnú užívateľskú pamäť s kapacitou 4 GB je možné rozšíriť microSD kartami a telefón tak používať na prehrávanie hudby. Podporuje síce aj Wi-Fi a Bluetooth, no Spotify si do systému nenainštalujete. Telefón nepatrí k najmenším, ani najľahším. Pri 161 gramoch rozhodne nebudete mať pocit, že máte vo vrecku „jednoduchší“ mo­bil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #smartfón #HMD GLobal #3310 #odolný telefón