Google si bude pamätať menej len o obyvateľoch EÚ

Európsky súd akceptoval námietky Google a potvrdil, že "právo na zabudnutie" má mať len európsky dosah.

25.09.2019 18:25
google, vyhľadávač, špehovanie, security,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Spomínate si ešte na takzvané právo na zabudnutie, ktoré aj vám od roku 2014 garantuje, že v prípade požiadavky Google a ďalšie vyhľadávače odstránia všetky informácie, ktoré sa týkajú vašej osoby? Európska legislatíva pred piatimi rokmi firmám ako Google nariadila, aby v prípade požiadavky z výsledkov vyhľadávania odstránili odkazy týkajúce sa občanov EÚ. O vymazanie môže požiadať ktorýkoľvek občan EÚ v prípade, ak má pocit, že sa vo výsledkoch o ňom zobrazujú hanlivé, urážlivé či neaktuálne informácie. Vyhľadávač mu v takom prípade musel vyhovieť a agregované výsledky zmazať. Doposiaľ však nebolo úplne jasné, či má firma povinnosť odstrániť výsledky aj z vyhľadávačov mimo EÚ. Európsky súd v týchto dňoch rozhodol a akceptoval pripomienky Googlu.

Na základe rozhodnutia súdu tak Google nemusí odstraňovať údaje o Európanoch z vyhľadávačov mimo členských krajín EÚ. V praxi to teda bude vyzerať tak, že kým na slovenskom či nemeckom Googli o sebe zmienku nenájdete, v Austrálii by ste sa dopracovali k úplne iným výsledkom vyhľadávania. Google novú interpretáciu európskeho súdu privítal.

V posledných piatich rokoch bolo Googlu doručených takmer 850-tisíc žiadostí o „zabudnutie“, z ktorých 45-percentám aj vyhovel. Z vyhľadávača odstránil 3,3 milióna odkazov. Google v posledných dvoch rokoch hovoril o rovnováhe medzi citlivými osobnými údajmi a verejným záujmom ako aj o tom, že žiadna z krajín by na základe vlastných záujmov nemala ovplyvňovať pravidlá platné v iných krajinách.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska únia #vyhľadávač #právo na zabudnutie