PayPal potopil kryptomenu od Facebooku. Dáva od nej ruky preč

Vznik kryptomeny Libra síce PayPal víta, no do jej vývoja a prevádzky sa zapájať nechce. Firma z pôvodného záväzku vycúvala. Venovať sa chcel vraj vlastným produktom.

07.10.2019 16:30
bitcoin, mena, kryptomena Foto:
Ilustračné foto
debata

Spustenie novej kryptomeny Libra a digitálnej peňaženky Calibra, za ktorými stojí Facebook, sprevádza množstvo kontroverzií. Kryptomenu od začiatku kritizovali regulačné orgány v Spojených štátoch, ale aj v Európe. Francúzsko a Nemecko jej dali dokonca červenú a na na starom kontinente Libru úplne odmietajú. Nepomohol ani silný lobing združenia Libra Association, v ktorom sa spojilo až 28 veľkých firiem a neziskových organizácií.

Libru medzi inými podporuje napríklad Uber či spoločnosť Visa. Doposiaľ sa medzi podporovateľmi nachádzal aj PayPal. Jeho vedenie sa však rozhodlo zo zväzku odstúpiť s tvrdením, že sa bude radšej venovať vlastným projektom. Libra Association na to zareagovala tak, že je napokon lepšie, ak sa o zmene postoja voči záväzkom asociácie od jedného z jej zakladajúcich členov dozvedela vopred.

Libra by mala byť podľa doterajších plánov zaistená košom stabilných mien a štátnych dlhopisov. Ak by si niekto kúpil libru prostredníctvom nejakej tradičnej meny, tieto peniaze by priamo išli do tohto fondu. Libra by fungovala ako systém pre rýchle medzinárodné transakcie. Politici a regulačné úrady sa obávajú, že vzhľadom na enormne vysoký počet užívateľov Facebooku by libra narušila existujúce peňažné trhy a v podstate tak Facebooku naznačili, že jej dávajú červenú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #libra #PayPal #kryptomena