Vychádza Apple v ústrety čínskemu režimu? Kroky firmy vzbudzujú kontroverzie

Firma najprv zablokovala aplikáciu, ktorá pomáhala protestantom v Hongkongu komunikovať, teraz vzbudzuje pochybnosti spolupráca s firmou Tencent.

14.10.2019 15:55
ipad pro, apple Foto:
Servíruje Apple čínskemu režimu dáta o užívateľoch ako "na tácke"?
debata

Sú firmy, ktoré verejne odmietajú akékoľvek poskytovanie dát tretím stranám a firmy, ktoré to zapierajú do doby, kým sa im na to nepríde. Do ktorej skupiny patrí Apple? Americká spoločnosť si dlhodobo buduje imidž firmy, ktorá je nezávislá na rozhodnutiach vlád a s dátami užívateľov narába citlivo, podľa najlepšieho vedomia a svedomia. Teraz musí svoju povesť Apple opätovne obhajovať. Objavilo sa totiž viacero indícií, že Apple predsa len so zahraničnými vládami v nejakom rozsahu spolupracuje.

Výnimka pre Čínu alebo veľa kriku pre nič?

Apple v uplynulých dňoch z obchodu s aplikáciami odstránil HKmap.live – aplikáciu, ktorú vo veľkom počte využívali obyvatelia Hongkongu na lokalizovanie policajných hliadok a získavanie informácií o uzávierkach ciest počas demonštrácií. Apple v skutočnosti aplikáciu do obchodu najprv odmietol pridať. Neskôr svoje stanovisko zmenil a následne ho zmenil znova do pôvodného stavu, a teda aplikácia sa v obchode znova nenachádza. Firma v stanovisku okrem iného uviedla, že zakročila po množstve sťažností od obyvateľov Hongkongu.

HKmap údajne pomáha ohrozovať verejnú bezpečnosť, paralyzovať zásahy polície a tiež ju mali využívať kriminálnici, ktorí si overovali, či sa v niektorých oblastiach práve nenachádza polícia. Dôležitá však bola posledná veta v stanovisku: „Táto aplikácia porušuje naše pravidlá a miestne zákony, a tak sme ju z obchodu Apple Store odstránili.“ Nie je však známe, ktoré miestne zákony by mala aplikácia porušovať. Apple v týchto dňoch z čínskej verzie App Store odstránil aj spravodajskú aplikáciu Quartz, ktorá informovala o protestoch v autonómnom Hongkongu. V minulosti však bol Apple voči lokálnym zákonom viac rezistentný.

V boji proti malvéru pomáha aj čínska firma Tencent

Z iného súdka sú zas informácie o odosielaní dát z prehliadača Safari v mobilnom systéme iOS na servery čínskej firmy Tencent. Nie je to náhoda. Tencent je jednou z dvoch spoločností (druhou je Google), s ktorými Apple spolupracuje pri analýze webových dát a ochrane pred stránkami obsahujúcimi malvér. Inak povedané, tieto firmy sa starajú o to, aby „anonymne“ vyzbierali dáta o navštevovaných stránkach a zistili, či sa na nich nenachádza škodlivý kód, pred ktorým by Apple mohol varovať iných užívateľov. Na tom by nebolo nič, nebyť súčasných kontroverzií a pochybností o tom, že firma Tencent je naozaj nezávislá, a že získané informácie si nezdieľa s ďalšími stranami vrátane čínskej vlády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #cenzúra #Hongkong #protesty v Hongkongu #Tencent