Google vylepšuje Mapy. Vodičom umožní nahlasovať nehody aj policajné hliadky

Mapy Google sa začínajú čoraz viac podobať na sesterskú navigáciu Waze. Niektoré funkcie z Waze Google priamo prevzal a skopíroval.o

22.10.2019 11:00
navígácia, GPS, určovanie polohy, satelit, iGo,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Aplikácia Waze je medzi motoristami populárna vďaka viacerým funkciám, ktoré konkurenčným navigáciám chýbajú alebo donedávna chýbali. Pôvodom izraelská navigácia ťaží z veľkej bázy vodičov, ktorí aplikáciu aktívne používajú a zapájajú sa do nahlasovania incidentov na cestách, počnúc nehodami, obchádzkami, zápchami či policajnými hliadkami. Ak Waze mohli niečo firmy závidieť, boli to práve aktívni používatelia.

Napriek tomu, že Google konkurenčný Waze v roku 2013 pohltil, ponechal mu samostatnosť. Navigácia tak stále funguje samostatne a mnohí z tých, ktorí ju používajú nemajú ani chýru o tom, že za vývojom a prevádzkou sa aktuálne skrýva tá istá firma. V posledných rokoch ale začína byť stratégia Google oveľa zreteľnejšia než na začiatku. Pre firmu nemá až taký veľký zmysel „živiť“ dve konkurenčné platformy, a preto sa snaží o ich citlivé zjednotenie a prepojenie. Viacero funkcií z Waze tak skopíroval aj do Máp Google, ktoré po novom ponúknu nové dôležité funkcie, z ktorých mohli doposiaľ ťažiť len používatelia Waze.

Ak Mapy Google používate ako navigáciu, určite ste si všimli zobrazované informácie o zápchach či obchádzkach. Google používateľom aplikácie v systéme iOS a Android umožní nahlasovať aj ďalšie udalosti na cestách, ktoré môžu mať vplyv na plynulosť premávky. Už onedlho tak v aplikácii uvidíte aj informácie o opravách ciest, zmene radenia, odstavených vozidlách či hliadkach na cestách. Udalosti budete môcť navyše aj sami nahlasovať a podeliť sa o ne s inými motoristami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #navigácia #Waze