Test: Zubná kefka upozorní, ak si zle čistíte zuby a váha, že by ste mali schudnúť

Vyskúšali sme pokročilé sonické kefky a osobné váhy, ktoré majú rôzne senzory, a dokonca komunikujú aj s mobilom cez Bluetooth. Váha odváži aj vaše kosti a svaly a kefka napovie, že ste si zle vyčistili zuby.

10.11.2019 16:30
sonické zubné kefky, sonická kefka, Philips,... Foto:
Sonické zubné kefky od Curaprox a Philips
debata

Pod pojmom inteligentná domácnosť si mnohí predstavia diaľkovo ovládané žiarovky, hlasové asistentky či robotické vysávače. O tom, že definícia chytrej domácnosti je omnoho rozmanitejšia sme sa sami presvedčili. Obzvlášť v súčasnosti majú výrobky pripojené k internetu, či aspoň cez Bluetooth k mobilu, čoraz silnejšie zastúpenie na trhu. Niekedy pritom k prívlastku „inteligentný“ postačí, ak má v sebe nejakú formu umelej inteligencie či inteligentného správania. Príkladom sú váhy, ktoré podľa zadaných parametrov prepočítavajú kompozíciu tela alebo zubné kefky, ktoré užívateľa navigujú pri čistení zubov. Niektoré takéto výrobky určené do kúpeľní sme si vyskúšali.

Váha odváži, ale aj „nakopne“ k pohybu

Nie je dnes už ničím neobvyklým, ak osobná váha okrem hmotnosti zobrazí aj informácie o zložení tela. Zistíte tak napríklad, že vzhľadom k svojej výške máte nadváhu a váš viscerálny (orgánový) tuk je v červených číslach.

Xiaomi MiScale 2
Inteligentná váha Xiaomi MiScale 2, ktorá je na trhu už nejakú dobu, tieto informácie nezobrazí na displeji, ale v samostatnej mobilnej aplikácii. Rovnakej aplikácii, cez akú s mobilom komunikujú aj inteligetné náramky či žiarovky Xiaomi. Váha na displeji zobrazí len informácie o aktuálnej hmotnosti. Ak sa však na ňu postavíte bosými nohami umiestnenými na kovových elektródach, váha vám pomocou elektrického odporu vypočíta aj množstvo tuku v tele, obsah vody, spomínaný viscerálny tuk či BMI index.

osobná váha Xiaomi MiScale 2 Foto: Tomáš Švec
Xiaomi, Mi Scale 2, osobná váha osobná váha Xiaomi MiScale 2

Pre niekoho môžu byť tieto hodnoty odrazovým mostíkom pri optimalizovaní pohybového režimu či cvičebného plánu. Musíme však prízvukovať, že zmerané hodnoty sú len orientačné a určite ich nie je možné používať ako referenčné hodnoty.

Aplikácia od Xiaomi prináša detailnú analýzu... Foto: Tomáš Švec
Xiaomi, váha, MiScale 2 Aplikácia od Xiaomi prináša detailnú analýzu hmotnosti.

Xiaomi MiScale 2 – cena: 40 eur

Výhody:

  • Množstvo ukazovateľov
  • Detailné štatistiky
  • Dizajn

Nevýhody:

  • Nie veľmi prehľadná mobilná aplikácia
  • Komplikované nastavenie a zmena parametrov
  • Presnosť/citlivosť merania

TrueFitScale W3
Podobne je na tom aj váha TrueLife FitScale W3, ktorá na rozdiel od modelu W5 BT nekomunikuje s mobilom, ale všetky informácie zobrazuje priamo na displeji. Užívateľovi zobrazí hmotnosť svalov, podiel vody a tuku v tele, hmotnosť kostí a výpočet bazálneho metabolizmu. Váha síce čísla zobrazuje na displeji postupne, no hodnoty je problém rozlíšiť. Na druhej strane, zaujímavý je režim Atlét, ktorý zmení citlivosť meraných hodnôt a výsledok viac prispôsobí športovcovi s iným typom postavy a metabolizmom.

Osobná váha TrueLife FitScale W3. Foto: TrueLife
TrueLife FitScale W3, osobná váha Osobná váha TrueLife FitScale W3.

TrueLife FitScale W3 – cena: 50 eur

Výhody:

  • Režim Atlét
  • Možnosť používať 8 užívateľmi

Nevýhody

  • Horšia čitateľnosť meraných hodnôt
  • Bez Bluetooth

Sonické kefky sú najmä o pohodlí

Sonické kefky nie sú rotačné kefky. Tie, okrem toho, že sú výrazne lacnejšie, vykonávajú rotačný pohyb, ktorý nie je príliš šetrný k zubnej sklovine. Sonické kefky naopak plak odstraňujú jemným kmitaním štetín, ktoré môže byť až na úrovni 30 až 40-tisíc kmitov za minútu. Toto vysoké číslo najviac pocítite, ak si hlavicu namiesto zubov položíte na ruku. Jemné vibrovanie je veľmi šteklivé a platí to tak na ruke ako aj v ústnej dutine. Výrobcovia sonických kefiek preto odporúčajú začať s čistením s nižšou frekvenciou. Všetky tri testované sonické kefky ponúkajú na výber niekoľko režimov čistenia zubov s rôznymi frekvenciami.

Hlavné rozdiely sú v použitých hlaviciach, intenzite čistenia a systému detekcie prítlaku. „Treba si uvedomiť, že kmitanie sonickej kefky znamená, že vlákno vám trebárs 32 tisíc krát za minútu prejde po zube. Hovoríme tu o trení dvoch plôch – zubnej skloviny a vlákna kefky. Pri tvrdších vláknach je väčšia šanca, že pri tisíckach trecích pohybov sa bude sklovina odierať a mechanicky poškodzovať. Jemnosť vlákien má preto pri sonickej kefke obrovský zmysel,“ tvrdí stomatológ MUDr. Pavol Andel.

Curaprox Hydrosonic Pro
Nie je tomu tak dávno, čo sa Curaprox pustil aj do výroby sonických kefiek. V ponuke má len dva modely – Hydrosonic Easy a Hydrosonic Pro. Líšia sa variabilitou čistiacich režimov a veľkosťou hlavičky. Ako k jednej z mála kefiek na trhu je možné použiť aj jednozväzkové hlavice. Tie sú ideálne pre ľudí, ktorí nosia zubné náhrady, strojček alebo čistia menej dostupné miesta (ako napríklad zuby múdrosti). Kefka sama o sebe ponúka sedem čistiacich režimov, od režimu s 22, cez 32 až po 42-tisíc kmitov.

Zaujímavosťou je reakcia na prítlak – ktorý kefka deteguje pomocou tlakového senzora. Akonáhle je priveľký, štetiny prestanú kmitať, aby neporanili ďasná. Na jedno nabitie je možné kefku používať 60 minút. Vďaka nabíjaciemu stojanu sa ale nestane, aby ste kefku úplne vybili. Nevýhodou kefky je okrem drahších hlavíc (2 hlavice za 20 eur) aj vysoká nákupná cena (od 169 eur).

Zubná kefka Curaprox Hydrosonic Pro. Foto: Tomáš Švec
Curaprox, Hydrosonic Pro, sonická kefka Zubná kefka Curaprox Hydrosonic Pro.

Curaprox Hydrosonic Pro – cena: 169 eur

Výhody:

  • 7 režimov čistenia
  • Mäkké štetiny, malé hlavice
  • Jednozväzková hlavica

Nevýhody:

  • Vysoká cena
  • Bez výberu režimov čistenia

TrueLife Sonic Brush UV
Pre väčšinu ľudí neznáma česká firma TrueLife vyrába drobnú bielu elektroniku. Sonic Brush UV ako jedná zubná kefka v teste má aj zabudovaný UV sterilizátor, do ktorého po čistení zubov stačí vložiť hlavicu. V priebehu minúty by malo UV svetlo z nej odstrániť väčšinu baktérií. Kefka má 4 voliteľné režimy, ktoré sa menia samostatným tlačidlom. Na výber je jemné čistenie, intenzívne čistenie, bieliaci a masážny režim.

Rozdiely medzi nimi sú v množstve kmitov za minútu ako aj intervalmi čistenia. Kefka sa nabíja rovnako ako Hydrosonic Pro – na indukčnom podstavci. Najväčšou výhodou je kompatibilita s náhradnými hlavicami iných výrobcov (napríklad aj Philips Sonicare), keďže hlavice od TrueLife sú na výber len dve a obe majú stredne tvrdé štetiny. Nevýhodou sú zas chýbajúce senzory prítlaku. Pre niekoho môže byť zaujímavá cena – 110 eur. Je to rozhodne menej, než zvyšné dva testované modely.

Zubná kefka TrueLife Sonic Brush UV. Foto: TrueLife
TrueLife, zubná kefka, SoniCare UV Zubná kefka TrueLife Sonic Brush UV.

TrueLife Sonic Brush UV – cena: 110 eur

Výhody:

  • Rôzne režimy čistenia
  • Možsť použiť hlavice konkurenčných značiek
  • UV sanitizér

Nevýhody:

  • Od výroby len stredne tvrdé štetiny
  • Bez senzoru prítlaku

Philips Sonicare DiamondClean Smart
Kefka DiamondClean Smart je zrejme tou najdrahšou, akú si môžete kúpiť. Nájdu sa v nej technologickí nadšenci, ktorým nestačí len obyčajné čistenie zubov, ale majú radi čísla a štatistiky, najlepšie v mobile. Kefka totiž cez Bluetooth komunikuje priamo s mobilom. Má to svoje výhody, no aj nevýhody. Aplikácia má veľké množstvo nastavení a pri čistení užívateľa presne naviguje na miesta, kde dentálnu hygienu zanedbal. Užívateľ môže napríklad aj sám vybrať miesta, ktoré potrebuje vyčistiť viac, prípadne si cez aplikáciu aj vybrať režim a intenzitu čistenia. Aplikácia informuje o životnosti hlavíc a upozorní na ich včasnú výmenu. Kefka má na výber až 5 čistiacich režimov a tri úrovne intenzity.

Zubná kefka Philips Sonicare DiamondClean Smart. Foto: Tomáš Švec
Philips, zubná kefka, SoniCare Diamond Clean Zubná kefka Philips Sonicare DiamondClean Smart.

Philips Sonicare DiamondClean Smart – cena: 320 eur

Výhody:

  • Množstvo režimov
  • Kefka komunikuje s mobilom
  • Detailné štatistiky
  • Množstvo dostupných hlavíc
  • Cestovné puzdro

Nevýhody:

  • Vysoká cena
  • Cena náhradných hlavíc

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubná kefka #Xiaomi #Philips #sonická kefka #osobná váha #TrueLife #Cuprarox