Skryl vám Instagram počet lajkov? Nie ste sami

Instagram začal ľuďom ukrýať počet lajkov pri príspevkoch. Novinku sociálna sieť testuje po celom svete vrátane Slovenska. Ľudí, pre ktorých je obživou, tým dozaista nepotešil.

15.11.2019 16:45
Instagram, Whatsapp, mobilná aplikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zatiaľ je nová funkcia len vo fáze testovania, no Instagram ju už skúša vo všetkých krajinách sveta vrátane Slovenska. Niektorí používatelia sociálnej siete tak pri cudzích príspevkoch neuvidia presný počet lajkov. Okrem toho sa im po rozkliknutí príspevku zobrazí len zoznam priateľov, ktorým sa príspevok páčil. Cudzích používateľov v zozname neuvidí. Dôvod? V Instagrame sa domnievajú, že ľudia, ktorí neuvidia počet lajkov nebudú cítiť veľký sociálny a psychologický tlak a vo výsledku budú ochotní tráviť na sociálnej sieti viac času. Namiesto zdieľania príspevkov, ktoré sú trendové a všemožne upravené, by tak mali užívatelia zdieľať to, čo ich naozaj baví a zaujíma bez toho, aby cítli tlak okolia.

Instagram prvým užívateľom prestal zobrazovať lajky v apríli tohto roka. Testovaciu prevádzku sieť spustila v Kanade, neskôr aj v Írsku, Taliansku, Japonsku, Brazílii, Austráli a napokon v júli aj na Novom Zélande. Koncom roka ju rozšírila na celý svet, čo je dôkazom, že to s konečným odstránením počítadla myslí vážne.

Vrásky na čele pre influencerov

Prvé odozvy na zmeny sú vraj pozitívne, no až čas ukáže či si na zásadnú zmenu fungovania Instagramu užívatelia zvyknú. Najviac problémov prinesie dozaista takzvaným influencerom, teda ľudom, ktorí majú prostredníctvom svojich príspevkov veľký dosah na verejnosť. Pre mnohých z nich je Instagram zároveň aj zdrojom nemalých príjmov. Ak stratia možnosť analyzovať trendy a príspevky iných používateľov, reálne im hrozí znižovanie dosahu vlastných príspevkov. Podľa spoločnosti HypeAuditor, ktorá zisťovala, aký vplyv má nová vlastnosť Instagramu na aktivitu influencerov, sa znížil počet lajkov na príspevkoch až o maximálne 15 percent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #Instagram #lajk