Rusko zakáže predaj mobilov a počítačov bez ruského softvéru

Ruský parlament prijal nový zákon, ktorý zakazuje predaj niektorých zariadení, ktoré nemajú predinštalovaný aj ruský softvér. Zákon začne platiť v júli 2020 a týka sa smartfónov, počítačov a inteligentných televízorov.

22.11.2019 13:59
mobil Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Nový zákon má údajne za cieľ propagovať ruské technológie a zjednodušiť občanom používanie nových zariadení s príponou „smart“. Od výrobcov sa bude očakávať, že do nových smartfónov, počítačov a inteligentných zariadení predávaných v Rusku budú okrem bežných aplikácií inštalovať aj ruské alternatívy. „Keď si kupujeme komplexné elektronické zariadenie, to už v sebe má predinštalované samostatné aplikácie, väčšinou zo západu. Pochopiteľne, keď ich človek uvidí, môže mať dojeme, že neexistujú miestne alternatívy. A ak existujú, okrem predinštalovaných aplikácií budeme tiež ponúkať používateľom aj ruské alternatívy, aby si mali možnosť vybrať,“ uviedol jeden z autorov zákona, Oleg Nikolajev pre agentúru Interfax.

Ako upresnil britský denník BBC, neznamená to, že zariadenia z iných krajín nebudú môcť byť v krajine predávané s bežnou softvérovou výbavou. Alternatívne ruské aplikácie by však v nich mali byť takisto nainštalované. Príkladom je miestna alternatíva k sociálnej sieti Facebook s názvom VKontakte, ktorá je v krajine veľmi populárna.

Zákon vo štvrtok 21. novembra schválila dolná komora parlamentu. Vláda sa ešte musí dohodnúť na zozname zariadení, na ktoré sa bude zákon vzťahovať, ako aj na zozname ruských aplikácií, ktoré musia byť v zariadeniach predinštalované.

Zákon už má aj niekoľko kritikov z radov výrobcov a distribútorov, ktorí tvrdia, že na niektoré zariadenia nebude ruský softvér možné inštalovať vôbec, výsledkom čoho bude, že ich výrobcovia opustia ruský trh. Takisto existujú opodstatnené obavy z možného špehovania ruských občanov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #cenzúra #smart zariadenia #Vkontakte