Jeden z najväčších únikov dát v histórii. Internetom kolovali údaje 1,5 miliardy ľudí

Na serveroch Google sa objavil nezabezpečený archív s osobnými údajmi viac ako 1,5 miliardy ľudí. Dáta obsahovali telefónne čísla a informácie o e-mailových účtoch a účtoch na sociálnych sieťach.

27.11.2019 13:30
krádež, hacker, internet, bezpečnosť, lúpež,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Na internete sa objavila rozsiahla databáza s osobnými údajmi viac ako 1,2 miliardy ľudí vrátane informácie o účtoch na sociálnych sieťach, e-mailových adresách a telefónnych číslach. Databáza nebola zabezpečená a prístup k nej mala široká verejnosť. Väčšina dát pochádzala zo spoločnosti People Data Labs, ktorá vlastní databázu pracovných e-mailov a účtov na sociálnych sieťach až 1,5 miliardy ľudí. Firma dáta získavala z viacerých zdrojov a poskytovala ich záujemcom tretích strán, ktorí pochádzajú zväčša zo Spojených štátov, Veľkej Británie a Kanady.

Tip: Ak si chcete overiť, či sa niektorý zo súčasných ale aj minulých únikov dát týka aj vás, môžete navštíviť stránku HaveIBeenPwned a zadať svoj e-mailový účet, ktorý bude porovnaný s databázou.

Databáza sa nenachádzala priamo na serveroch firmy People Data Labs, ale na serveroch služby Google Cloud odkiaľ si ich mohol stiahnuť ktokoľvek, keďže sťahovanie nebolo chránené heslom. Ako uvádza agentúra Bloomberg, Google odmietol poskytnúť informácie o firme alebo jednotlivcovi na ktorého účte sa uniknuté informácie objavili. Paradoxne, kvôli ochrane súkromia dotknutej osoby alebo firmy. Dáta majú veľkosť až štyri terabajty a v súčasnosti už nie sú na pôvodnom serveri dostupné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #únik dát #Google Cloud #People Data Labs