Európskej únii sa nepozdáva spôsob, akým Google zbiera dáta o užívateľoch

Únia začala vyšetrovať Gogle pre spôsoby, akými spracúva a uchováva dáta svojich používateľov. Podľa firmy sú získané dáta použité len na vylepšovanie služieb. Užívatelia majú navyše možnosť rozhodnúť sa, či a aké dáta chcú s Google zdieľať.

02.12.2019 13:59
súkromie, internet, Google, privacy, ochrana,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Nie všetko, čo Google robí je vždy v súlade s miestnou či nadnárodnou legislatívou. Európska únia už firme viackrát klepla po prstoch. Google v posledných rokoch dostal hneď niekoľko pokút, z ktorých najvyššia bola vo výške 4,3 miliardy eur. Európskej únii sa vtedy nepáčilo, že Google zneužíval svoje postavenie na trhu s Androidom. Najnovšie si únia posvieti na praktiky Google pri spracovaní údajov užívateľov.

Ako informovala agentúra Reuters, ktorá získala dokument potvrdzujúci vyšetrovanie firmy Google, Európskej únii sa nepozdávajú metódy zberu dát a ich spracovávania a uchovávania. „Európska komisia rozposlala dotazníky v rámci predbežného vyšetrovania postupov spoločnosti Google týkajúcich sa zhromažďovania a používania údajov spoločnosťou Google,“ cituje Reuters Európsky regulačný úrad.

Európska únia sa v rámci vyšetrovania bude primárne zaujímať o dáta z vyhľadávania, online reklamu, cielené zobrazovanie služieb, dáta z internetových prehliadačov a ďalšie. Google na margo vyšetrovania uviedol, že všetky zozbierané dáta slúžia na zdokonaľovanie poskytovaných služieb a je na užívateľoch, či chcú dáta poskytovať alebo ich chcú vymazať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska komisia #Európska únia #dáta