Huawei už dokáže vyrábať mobily bez amerických súčiastok

Huawei dal zelenú operačnému systému Harmony OS. Objaví sa v desiatkach nových produktov. Tabletom a mobilom sa zatiaľ vyhne. Firma sa však pripravuje aj na scenár bez Androidu.

10.12.2019 09:00
Huawei, P30 Pro Foto:
Ilustračné foto (na fotke Huawei P30 Pro)
debata

Len pred niekoľkými dňami americký denník The Wall Street Journal informoval, že Huawei už dokáže vyrábať mobily aj bez amerických súčiastok a čipov. Smartfón Mate 30 sa stal prvým modelom, ktorý nepoužíva jediný komponent vyrobený v Spojených štátoch. Huawei sa aj takto snaží dokázať, že v prípade krízy vie reagovať na sankcie uvalené americkou vládou. Podobne ako Mate 30 aj model Y9 Prime 2019 nepoužíva ani jeden americký komponent.

Pri vlajkovej lodi Mate 30 dokázal Huawei pozháňať iných výrobcov komponentov, ktoré mu pôvodne dodávali americkí partneri. Namiesto Bluetooth a Wi-Fi čipu od Broadcomu použil vlastný čip HiSilicon. Podobne pristupoval aj pri ďalších komponentoch. Firma prostredníctvom svojho hovorcu uviedla, že aj naďalej preferuje amerických dodávateľov, no ak nebude mať na výber, využije dodávateľských reťazec z iných krajín.

Vlastný operačný systém na ďalších zariadeniach

Ďalšou súčasťou premeny firmy je postupný prechod na systém Harmony OS. Je pochopiteľné, že Huawei sa do takýchto veľkých zmien priveľmi nechce, nakoľko môže stratiť veľké množstvo zákazníkov, dominanciu na trhu a stoviek miliónov dolárov investovaných do vývoja úplne nového ekosystému. Ak to však bude nevyhnuté, nebude mať na výber. Firma preto oznámila, že v priebehu budúceho roka budú Harmony OS používať desiatky nových produktov s výnimkou smartfónov a tabletov. Ako informovala agentúra Reuters, Harmony OS sa objaví napríklad v hodinkách, reproduktoroch alebo zariadeniach pre virtuálnu realitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #Harmony OS #americké sankcie