Rusko sa úspešne odpojilo od internetu. Krajina je pripravená na stav núdze

Doposiaľ sa o odpojení Ruska od internetu len špekulovalo, tentokrát sa fámy potvrdili. Krajina úspešne otestovala stav, kedy všetku internetovú prevádzku presmeruje len na miestne servery, a v podstate sa tak odpojí od celosvetového internetu.

26.12.2019 11:30
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata (26)

Na začiatku to boli len neoverené dohady, ktoré sa ruská vláda zdráhala potvrdiť alebo vyvrátiť. Vo februári sa však objavili prvé oficiálne informácie o možnom odpojení Ruska od internetu. Krajina mala prvého apríla začať prípravy na prípadnú kybernetickú vojnu. Ich súčasťou bol aj test odpojenia krajiny od internetu. Kybernetickú pohotovosť nariadil nový zákon s názvom Národný program digitálnej ekonomiky, ktorý od prevádzkovateľov internetu vyžaduje, aby v prípade výnimočnej udalosti, akou je napríklad kybernetická vojna, dokázali v obmedzenej miere zabezpečiť chod internetových služieb. Inak povedané, aby v prípade odpojenia krajiny od celosvetového internetu, dokázali fungovať v režime akéhosi intranetu.

Izoláciu od sveta Rusko testuje od apríla

Prvú veľkú testovaciu prevádzku izolovaného internetu si Rusko vyskúšalo prvého novembra. Ruská federácia vtedy začala testovať vlastnú alternatívu internetu s názvom RuNet. RuNet je v podstate nástrojom na odrezanie krajiny od západného sveta. V prípade potreby bude Rusko schopné obmedziť prevádzku internetových služieb a presmerovať všetku prevádzku na ruské servery. Inak povedané, niektoré zahraničné stránky alebo služby nemusia fungovať vôbec alebo len v obmedzenom režime, prípadne budú užívatelia presmerovaní na stránky ruských alternatív.

V týchto dňoch ruská vláda potvrdila, že testy “odstrihnutia” od internetu prebehli úspešne a federácia by tak mala byť v prípade kybernetickej pohotovosti pripravená zasiahnuť. Ministerstvo komunikácií uviedlo, že bežní užívatelia počas skúšobnej prevádzky nepostrehli žiadne zmeny pri využívaní internetu. Ministerstvo by malo v najbližších dňoch výsledky prezentovať prezidentovi Putinovi. Informoval o tom server BBC.

Užívateľom nepomôže ani VPN

Regulátor bude mať v prípade núdze úplnú kontrolu nad službami a stránkami ku ktorým môžu občania pristupovať. Internetoví poskytovatelia a operátori budú mať v rukách efektívny nástroj na úpravu internetu a protokolov do podoby, ktorá v konečnom výsledku vytvorí obrovský intranet podobný, ako používajú mnohé nadnárodné firmy.

Špecifikom internetu, pri ktorom komunikáciu na všetkých uzloch kontroluje jedna centralizovaná entita je, že v krajine nebudú fungovať napríklad virtuálne privátne siete (VPN). Tie užívatelia využívajú v niektorých krajinách na prístup k stránkam, ktoré národný regulátor blokuje. V Číne je to napríklad Facebook, v arabských krajinách izraelské stránky alebo pornografia. Akonáhle sa však krajina od internetu odpojí úplne, VPN programy nebudú môcť obísť štátom kontrolované uzly a pripojiť sa napríklad na servery v Nemecku či Spojených štátoch. Tie totiž v uzatvorenej sieti akoby neexistovali.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #internet #cenzúra #intranet