Používate kamery Xiaomi? Pozor na bezpečnostnú chybu

Kvôli bezpečnostnej chybe v domácich kamerách od čínskeho Xiaomi mohli do domácností nahliadnuť aj cudzí ľudia. Google už zakročil a kamery v službe Google Home Hub dočasne zakázal.

04.01.2020 16:16
Nest Cam, Nest Labs, bezpečnostná kamera Foto:
Ilustračné foto - na obrázku kamera Nest Cam od Google
debata

Čím sú domácnosti chytrejšie, tým viac sú atraktívne pre hackerov, ktorí sa vďaka, častokrát slabému či žiadnemu, zabezpečeniu dokážu nabúrať do inteligentných spotrebičov. Podobných prípadov bude v budúcnosti násobne viac. Potvrdzuje to aj aktuálny prípad slabého zabezpečenia bezpečnostných kamier Xiaomi, ktoré patria k najlacnejším na trhu. Kamery mohli spotrebitelia využívať pri monitorovaní domácnosti a spojiť ich aj so službou Google Home Hub, ktorá je akýmsi centrálnym správcom kompatibilných inteligentných spotrebičov.

Bezpečnostná chyba v kamerách Xiaomi umožnila prakticky komukoľvek nabúrať sa do cudzej domácnosti a sledovať, čo sa odohráva pred kamerou. Na chybu upozornil užívateľ v Holandsku, ktorý obvinil Google, že mu cez službu Home Hub zobrazuje fotografie z rôznych lokalít zachytených cudzími kamerami. Medzi fotkami sa napríklad objavili aj snímky spiaceho dieťaťa. Xiaomi uviedlo, že o probléme vie a pracuje na jeho odstránení.

Na problém zareagoval aj Google, ktorý sa cez hovorcu vyjadril, že čaká na odstránenie chyby výrobcom kamier. Do doby kým tak urobí zablokoval integráciu všetkých zariadení čínskeho výrobcu v službe Home Hub.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Xiaomi #bezpečnostné kamery #Google Home