Nedajte sa nachytať. Podvodníci už vydierajú s lepšou slovenčinou

Našli ste vo svojej schránke výhražný e-mail v slovenčine od údajného hackera, ktorý tvrdí, že má vaše šteklivé fotky a videá? Nenaleťte mu.

17.01.2020 15:00
Autá - hackeri Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Doposiaľ nebolo až tak zložité rozpoznať podvodný e-mail. Skomolená slovenčina, množstvo chýb a nesprávne preložených anglických výrazov napovedali, že správa je obyčajným spamom. Postupom času však podvodníci vylepšujú svoje nátlakové metódy a na kvalite prekladu si v e-mailoch dávajú čoraz viac záležať. V týchto dňoch sa v online schránkach mnohých Slovákov objavil nový podvodný e-mail, ktorý je dôkazom, že útočníci opäť vylepšili svoju taktiku, ako od vystrašených ľudí vymámiť peniaze.

Ako upozornila firma Eset, autor e-mailovej správy sa snaží v ľuďoch navodiť dojem, že sa im pomocou malvéru nabúral do počítača a získal kompromitujúci materiál, ktorý začne šíriť, ak obeť nezaplatí vysoké výkupné. Podvodná správa je napísaná v slovenčine a píše sa v nej, že útočník svoju obeť nahral pri sledovaní pornografického videa a nahraté je aj video, ktorá mala obeť sledovať.

Výpalnícky e-mail od hackerov. Foto: Eset
Eset, výpalnícka správa, hacker Výpalnícky e-mail od hackerov.

Autor správy tvrdí, že ak obeť nezaplatí výpalné vo výške 950 eur v digitálnej mene Bitcoin, video zašle všetkým kontaktom v adresári. „Rozhodne neodporúčame platiť žiadne výpalné. Útočník sa len snaží zneužiť nevedomosť obete tým, že jej podvodnú správu zašle akoby z jej vlastnej e-mailovej adresy. Adresu odosielateľa však dokážu technickejšie zdatnejší jedinci zmeniť relatívne jednoducho a rýchlo,“ vysvetľuje špecialista na digitálnu bezpečnosť, Ondrej Kubovič, z Esetu.

Útočník ďalej v správe napríklad tvrdí, že obeť má na zaplatenie sumy len 50 hodín od momentu otvorenia správy. O otvorení správy má byť útočník automaticky informovaný a od tohto momentu sa obeti údajne spustí odpočet. Ak do 50 hodín obeť sumu neuhradí, video bude okamžite zaslané kontaktom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hacker #malvér #Eset #útočník #podvodný e-mail