Huawei si poradil aj bez Google. Použije mapy od firmy TomTom

Kvôli americkým sankciám je Huawei nútený hľadať mnohé nepohodlné riešenia. Aktuálne našiel záplatu na chýbajúce mapové podklady od Google.

22.01.2020 11:00
huawei, mate 30, smartfón Foto:
Huawei Mate 30 Pro.
debata (1)

Odpojiť sa od ekosytému, ktorý je postavený na aplikáciách Google, je extrémne náročné. Ako ale ukazuje Huawei, nie je to nemožné. Android môže používať ktorákoľvek firma bez akýchkoľvek záväzkov voči Google. Musí však počítať s tým, že samotný Android nestačí. Rovnako dôležitý je aj súbor aplikácií, ktoré sú jeho súčasťou. Medzi takéto kľúčové aplikácie patria napríklad Mapy. Taký Apple síce disponuje vlastnou mapovou aplikáciou, no väčšina používateľov iPhonov aj tak do svojho mobilu inštaluje Mapy Google. Majitelia najnovšej vlajkovej lode od Huawei tak však urobiť nemôžu. Huawei Mate 30 Pro totiž kvôli americkým sankciám nemá prístup k obchodu s aplikáciami Google. Firma preto hľadá alternatívne riešenia, ako užívateľom sprístupniť podobný zážitok, aký ešte donedávna mali.

Podľa agentúry Reuters začal Huawei spolupracovať s holandským tvorcom máp TomTom. Firma by mala byť hlavným dodávateľom mapových podkladov pre smartfóny Huawei. Hovorca holandskej firmy uviedol, že dohodu o spolupráci s Huawei uzatvoril už pred nejakým časom. Na verejnosť as táto informácia však dostala len v týchto dňoch.

TomTom užívateľom Androidu a iOS ponúka navigáciu v podobe samostatnej aplikácie. Čínskej firme však poskytne najmä mapové a dopravné dáta, ktoré jej pomôžu pri tvorbe vlastných aplikácií. V minulosti TomTom poskytoval dáta aj pre Apple v natívnej aplikácii Maps.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android #Mapy #TomTom #Huawei #mapové podklady