Apple sa stále nechce vzdať konektoru Lightning

Ak by Európska komisia výrobcom mobilov prikázala používať len jediný konektor, podľa Apple by tak pribrzdila technologické inovácie a paradoxne aj prispela k vytvoreniu množstva elektronického odpadu.

29.01.2020 11:00
nabíjačka, micro USB, nabíjanie, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Je známe, že Apple sa od začiatku vyhýba akýmkoľvek snahám o zjednotenie konektorov, po ktorom volajú nie len samotní užívatelia, ale aj Európska únia. Najprv to bol špeciálny široký konektor, ktorým sa nabíjali iPhony, neskôr kompaktný konektor Lightning, cez ktorý sa k telefónom pripája aj príslušenstvo. Apple si svoje teritórium dlhodobo chráni a výrobcom príslušenstva kladie pod nohy rôzne prekážky, aby nemohli vyrábať lacné nabíjačky alebo slúchadlá bez toho, aby od firmy nezískali licenciu. Je preto pochopiteľné, že Apple bojkotuje všetky návrhy, ktoré by mohli viesť k používaniu univerzálneho (a otvoreného) štandardu USB-C. Znamenalo by to totiž otvorenie, inak uzavretého, ekosystému mobilného príslušenstva.

Výmena konektora vraj vytvorí množstvo elektronického od­padu

Po zjednotení nabíjacích konektorov volajú niektorí poslanci Európskeho parlamentu s cieľom znížiť množstvo odpadu. Apple však tvrdí, že tento krok by naopak viedol k bezprecedentnému zvýšeniu množstva elektronického odpadu. Prečo? Údajne preto, lebo kvôli prechodu z Lightning konektoru na USB-C by zákazníci nemohli ďalej používať všetko príslušenstvo, ktoré si doposiaľ zakúpili. Tento argument je ale postavený na vode. Apple napokon s prechodom na Lightning spôsobil presne to, pred čím varuje. Inak tomu nebolo ani pri najnovších MacBookoch Pro, ktorým zas chýbajú klasické USB-A konektory (majú len Thunderbolt, kompatibilný s USB-C).

Európska komisia odhaduje, že nepotrebné káble sú zodpovedné za tvorbu až 51-tisíc ton odpadu ročne. Ešte v roku 2009 pritom existovalo viac než 30 najrôznejších nabíjacích konektorov, ktoré výrobcovia používali podľa ľubovôle. Postupom času sa situácia zmenila a výrobcovia začali prechádzať na káble s univerzálnym micro USB konektorom a neskôr aj na USB-C. Vzdoruje len Apple. Firma tiež tvrdí, že ak by Európska komisia v roku 2009 výrobcom mobilov prikázala používať micro USB konektory, pribrzdila by tak technologické inovácie, ktoré viedli až k vytvoreniu štandardu USB-C.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Apple #nabíjanie #USB-C #lightning konektor