Smartfóny BlackBerry končia. Vyrábať ich už nebude ani čínske TCL

Pôvodom kanadská firma ukončila spoluprácu s čínskym výrobcom TCL, ktorý pod značkou BlackBerry vyrábal smartfóny s Androidom.

04.02.2020 14:09
BlackBerry, KEYone, smartfón Foto:
Čínske TCL predstavilo svojho času smartfón BlackBerry KEYone.
debata

Značka BlackBerry bola kedysi etalónom chytrých manažérskych telefónov. Hromadný nástup smartfónov však spomalil jej rast a neskôr dokonca zapríčinil, že firma začala kolabovať a biznis s telefónmi prakticky odpredala čínskemu výrobcovi TCL. Ten si od kanadskej firmy v roku 2016 kúpil práva na používanie značky BlackBerry v smartfónoch s Androidom, ktoré aj do týchto dní vyrábal.

Výsledkom licencovanej výroby boli smartfóny s logom BlackBerry, typickou hardvérovou klávesnicou a Androidom na pozadí. Licenciu má firma TCL platnú do augusta 2020. Následne by licenčná dohoda mala byť prehodnotená a prípadne aj predĺžená. Napokon však k tomu nedôjde. BlackBerry sa rozhodol zmluvu s TCL nepredĺžiť a posledný smartfón s logom BlackBerry tak firma vyrobí na konci augusta.

BlackBerry vlastnú výrobu smartfónov ukončil po 14 rokoch v roku 2016. Firma sa svojho času snažila aj o prestavenie nového operačného systému BlackBerry 10, no nedokázala prilákať dostatok vývojárov, ktorí by preň sprístupnili populárne aplikácie. Výsledkom bolo, že firma sa začala obzerať po iných oblastiach – napríklad kybernetickej bezpečnosti. Patenty, ktoré na výrobu niektorých prvkov v smartfónoch vlastnila, však nerozpredala, ale poskytla ich čínskemu TCL vo forme licencie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #BlackBerry #TCL