Apple zaplatí pokutu za to, že spomaľuje staré iPhony

Firma súhlasila, že zaplatí pokutu vo výške 25 miliónov eur za to, že majiteľom starších iPhonov bez ich vedomia spomaľovala zariadenia.

10.02.2020 15:22
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, Apple Foto:
Ilustračné foto (na obrázku iPhone 6S a iPhone 6S Plus)
debata

Apple už viac než dva roky musí vysvetľovať, prečo začal na starších telefónoch spomaľovať operačný systém. Dôvodom má byť údajne starnúca batéria a snaha predĺžiť výdrž a zabrániť tak nečakanému vypnutiu prístroja. Koncom roku 2017 firma priznala, že spomaľovanie starších smartfónov bol úmysel, ktorý ale nemal nič spoločné so snahou primať ich majiteľov ku kúpe novšieho modelu. Starnúca batéria vraj len neposkytne toľko energie ako na začiatku, je preto potrebné znížiť výkon ostatných komponentov.

Apple sa k spomaľovaniu smartfónov nepriznal sám. Usvedčili ho až testy niektorých používateľov a expertov. Pre li-ion batérie je typické, že spolu s pribúdajúcim vekom klesá ich výkon. „Lítiovo-iónové batérie strácajú schopnosť dodať dostatok energie počas maximálnej záťaže, obvzlášť v chladných podmienkach. Keď batéria nie je dostatočne nabitá alebo je staršia, smartfón sa môže nečakane vypnúť, aby tak ochránil ostatnú elektroniku,“ písal svojho času v stanovisku Apple.

Apple mobily s degradujúcou batériou stále spomaľuje

Keďže dôvodom spomaľovania systému je starnúca batéria, Apple ponúka jej lacnejšiu výmenu v autorizovaných servisoch. Na výmenu batérie za tridsať poplatok majú nárok tí majitelia, ktorých batéria v iPhone má menej než 80 percent pôvodnej kapacity. Overiť si stav kapacity batérie je možné priamo v systéme (Nastavenia – Batéria – Zdravie batérie).

Napriek tomu, že Apple zakročil a na tlak užívateľov zareagoval zvýhodneným programom výmeny batérie, francúzskemu združeniu DGCCRF to nestačilo. Združenie žiadalo, aby firma zaplatila pokutu vo výške 25 miliónov dolárov, pretože užívateľov informovala, že po nainštalovaní najnovšej verzie systému (10.2.1 a 11.2) sa ich zariadenie môže spomaliť. Apple s pokutou súhlasil a na svojej francúzskej stránke tiež zverejní ospravedlnenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iOS