Test: Porovnali sme dva manažérske notebooky. Každý prekvapil niečím iným

Porovnali sme dva manažérske notebooky od HP a Lenova. Jeden s konzervatívny, druhý s odvážnym dizajnom. V mnohom prekvapili, pozitívne, no aj negatívne.

12.02.2020 13:00
Lenovo, T495, ThinkPad, notebook Foto:
Lenovo ThinkPad T495.
debata (3)

Na manažérsky notebook ľudia kladú úplne iné nároky, než na herný či kancelársky notebook. Čím sa teda manažérsky notebook vyznačuje? Je ľahký, veľmi prenosný, má dlhú výdrž na batériu, vysoký výkon a šasi z odolných materiálov. Bláznivý dizajn neočakávajte, rovnako tak ani prílišné nóvum. Výrobcovia poznajú typického spotrebiteľa, ktorého potrebám prispôsobujú aj najmenšie detaily. Mimochodom, manažérske notebooky patria medzi najdrahšie. Je to pritom paradox, pretože notebook s väčším výkonom je možné kúpiť za zlomok tejto ceny.

Rozhodnúť môže aj servis

Mnoho ľudí však pri porovnaní bežných a manažérskych notebookoch zabúda na technickú podporu, ktorú manažéri a firmy po výrobcoch požadujú. Nie je nič neobvyklé, ak má biznis notebook troj či viacročnú záruku a takzvanú „next business day“ opravu. V praxi to znamená len toľko, že v prípade poruchy stačí zavolať na technickú podporu, opísať svoj problém a výrobca k vám na druhý pracovný deň pošle svojho technika, ktorý notebook, pokiaľ možno priamo na mieste, opraví. V našom teste sme sa pozreli na zúbok dvom manažérskym notebookom. Porovnali sme konzervatívny ThinkPad T495 a o čosi výstrednejší HP Envy x360.

HP Envy x360

Boli to kedysi výhradne procesory Intel, ktoré pri notebookoch ale aj stolových počítačoch hrali prím. Len málokto by si vtedy myslel, že konkurenčné AMD môže Intelu zakrátko dýchať na krk. Doba pokročila a AMD s procesormi Ryzen sa derie na scénu. Výkonovo im nemožno nič vyčítať, ba dokonca vďaka integrovaným grafikám Vega možno tvrdiť, že sa tlačia tam, kde kedysi dominovali konfigurácie s externými grafikami.

Notebook má odvážnejšie spracovanie. Foto: Tomáš Švec
IMG 20191105 230138 Notebook má odvážnejšie spracovanie.

Envy x360 má výborné spracovanie a na manažérsky notebook aj odvážnejší dizajn. Telo je vyrobené z matného hliníka, ktorý je primerane odolný, aj keď to už nie je nerozbitná horčíková zliatina. Hliník je však stále primerane ľahký a aj napriek lepšej výbave sa výrobcovi podarilo udržať hmotnosť pod 1,5 kilogramom (presnejšie 1,3 kilogramu). Nebyť procesoru AMD, bolo by Envy možné zaradiť do kategórie takzvaných ultrabookov.

Odvážnejší dizajn, dobrý zvuk, no aj väčší hluk a nízka výdrž

Oba testované modely disponujú procesormi Ryzen od AMD. Samozrejme porovnávať výkon zariadenia s procesorom s integrovanou grafikou s náprotivkom s dedikovanou grafikou je nezmysel. Ryzen 7 2700U s grafikou Radeon RX Vega 10 Mobile však obstál na svoje pomery dobre. Najnovšie hry si s ním síce nezahráte, no to nie je ani cieľom. Kovové šasi bolo aj kvôli chladeniu dobrým ťahom, no stále to nie je dosť. Pri práci, hoci aj s menšou záťažou, bol ventilátor až príliš hlučný. Výkon procesora, a teda v náväznosti aj chladenie, je možné systémovo korigovať, no prináša to až priveľké obete.

Klávesnica je ergonomická, zdvih kláves...
Klávesnica je ergonomická, zdvih kláves...
+1HP Envy x360 má otočný displej.

Čo sme ale naopak s určitosťou očakávali, bola nadpriemerná výdrž batérie. S maximálne štyrmi hodinami pri bežnej práci sme zostali sklamaní. Nie je to o výkone procesora ako skôr o optimalizácii, ktorú mohlo HP zvládnuť aj oveľa lepšie. Konkurenčné Lenovo pri výdrži schovalo Envy x360 bezproblémov do vrecka. Rovnako sme postrehli aj problémy s plynulým chodom operačného systému. Pravdepodobne je na vine nedostatočná optimalizácia, prípadne množstvo softvérového balastu, ktorý sa navyše musí zmestiť na SSD disk s kapacitou 256 GB.

Ak niečo dokáže ešte vyvážiť nedostatky, je to napríklad cena (do 900 eur). V porovnaní s inými manažérskymi notebookmi je len priemerná, no vzhľadom k výbave a spracovaniu je veľmi priaznivá. Takisto nás potešila klávesnica, aj keď mnohí recenzenti jej vyčítali napríklad nedopracovanú ergonómiu. My sme s ňou problémy nemali. Klávesnica je podsvietená, klávesy majú optimálny zdvih a vhodné rozloženie. Nad nimi sa nachádzajú reproduktory upravované firmou Bang & Olufsen. Hrajú nadpriemerne dobre, aj keď im chýba viac basov.

HP Envy x360 – cena: do 900 eur

Hodnotenie: 7.5/10

Pozitíva

  • Spracovanie
  • Zaujímavý dizajn
  • Výkonný AMD procesor s grafikou Vega 10
  • Ergonómia

Negatíva

  • Hlučný ventilátor
  • Veľmi nízka výdrž na batériu

Parametre testovaného modelu:

Procesor: AMD Ryzen 7 2700U

Grafická karta: Integrovaná AMD Radeon Vega 10

Operačná pamäť: 8 GB

Úložisko: 256 GB PCIe SSD

Monitor: 13,3 palcov (1920 × 1080 bodov)

Operačný systém: Windows 10 Pro

Lenovo ThinkPad T495

Pracovný notebook od Lenova sme už jednému testu podrobili. Tentokrát sme sa však rozhodli hodnotiť ho v kontexte druhého konkurenčného modelu. Hneď na úvod je potrebné upozorniť, že Lenovo je o čosi drahším a aj výkonnejším modelom. Porovnávať výkon preto priamo nebudeme. V teste sa viac zameriame na úžitkové vlastnosti, spracovanie a v obmedzenej miere aj na hardvér. Aj T495 dostal do vienka procesor Ryzen 7 s grafikou Vega 10, no s vyšším výkonom než pri Envy x360 (ThinkPad má čip Ryzen 7 Pro 3700U a Envy x360 zas Ryzen 7 2700U s nižším taktom jadier).

Notebook má ohybný kĺb. Displej je možné otočiť... Foto: Tomáš Švec
Lenovo, T495, ThinkPad, notebook Notebook má ohybný kĺb. Displej je možné otočiť o 180 stupňov.

Lenovo je už pri modelovej sérii ThinkPad tradične konzervatívne. Žiadne výstrelky, nové materiály, či do očí bijúce inovácie. Aj T495 je toho dôkazom. Niet divu, že biznisové notebooky od Lenova sa podobajú ako vajce vajcu a bežný spotrebiteľ má problém odlíšiť nie len triedu ale aj verziu notebooku. Nie je to nutne na škodu, pretože majiteľ staršieho kúsku nemá pocit, že o niečo prichádza a záujemca o nový model zas nemá priveľkú dilemu s výberom. T495 nie je paradoxne vyrobený z tak odolných materiálov, ako by niektorí čakali. Minimálne v prípade plastu na displeji, ktorý je síce pevný, no nie je to hliník. Samotné telo je vyrobené z uhlíkových vlákien a horčíkovej zliatiny. Je tiež pogumoavné, takže sa nekĺže a aj pri hmotnosti 1,5 kilogramu sa stále drží pohodlne. Otázne je, ako bude pogumovaná vrstva vyzerať po dlhšom čase a ako to bude s jej znečistením a následným čistením.

ThinkPad sa nevystatuje, vysoký výkon pod pokrievkou tají

Práca s notebookom je veľmi pohodlná. Ergonómiu má Lenovo zvládnutú na jednotku a niet jej čo vytknúť. Klávesy majú primeraný zdvih, dobrú odozvu a veľmi dobré rozmiestnenie. Snáď až na funkčné tlačidlo, ktoré je ale možné softvérovo prehodiť s tlačidlom Control, aby tak nedochádzalo k omylom pri písaní. Touchpad je takisto veľký, notebooku nechýba ani Trackpad. Touchpad je dokonca väčší a podľa našich zistení aj presnejší než u konkurenčného modelu. Čítačka odtlačkov prstov je umiestnená v nenápadnom štvorci napravo od touchpadu, jej použitie je pohodlné a neomylné. Reproduktory nemajú logo žiadneho zo známych výrobcov audiosúprav. Ak by bol výsledok oslnivý, dodali by sme, že to ani nie je chyba. V prípade Lenova však mala reprodukcia hudby väčšie rezervy. Reproduktorom chýbal lepší prejav, zvuk z nich bol skôr plechový.

Procesor Ryzen 7 Pro 3700U poskytuje dostatok výkonu aj na náročnejšiu kancelársku prácu, aj keď určite nebude prvou voľbou pre hráčov a grafikov, ktorí siahnu po výkonnejšom procesore a dedikovanej grafike. Integrovaná grafika Vega 10 má v porovnaní s predchodcom len mierne navrch. Ani počas intenzívnejšej záťaže nás ventilátor na T495 (na rozdiel od x360) výraznejšie nerušil. Notebook je na výber v niekoľkých variantoch, počnúc 256 GB SSD diskom. my sme však testovali model s terabajtovým úložiskom. Porovnávať kapacitu disku s diskom u x360 je nemiestne, no v prípade Lenova je aspoň k dispozícii možnosť voľby a príplatku za „objemnejší“ variant.

Lenovo ThinkPad T495.
Namiesto lesklého má T495 len matný displej.
+7Notebook má ohybný kĺb. Displej je možné otočiť...

Ak niečo za zmienku stojí, je to určite výdrž na batériu. Ak nás x360 sklamal, T495 nás naopak ohúril. Výrobcom deklarovaných 12 hodín na jedno nabitie sa ukázalo ako reálnych a od reálnych hodnôt príliš neprestrelil. Nám sa podarilo dosiahnuť zhruba 11 hodinovú výdrž pri zmiešanej práci. Pri maximálnom výkone je možné očakávať väčšie úbytky (s výdržou orientačne na úrovni 7–8 hodín). Výhodou je tiež podpora rýchlonabíjania, vďaka ktorej sa zariadenie za hodinu nabije na 80 percent svojej kapacity.

Lenovo ThinkPad T495 – cena: od 1250 eur (testovaný variant – 1700 eur)

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • Spracovanie
  • Výdrž na batériu
  • Výkonný AMD procesor s grafikou Vega 10
  • Ergonómia

Negatíva

  • Vyššia cena
  • Horšie podanie zvuku

Parametre testovaného modelu:

Procesor: AMD Ryzen 7 3700U

Grafická karta: Integrovaná AMD Radeon Vega 10

Operačná pamäť: 16 GB

Úložisko: 1 TB PCIe SSD

Monitor: 14 palcov (1920 × 1080 bodov)

Operačný systém: Windows 10 Pro

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #HP #Lenovo #ThinkPad #Envy #manažérsky notebook #T495 #x360