Kvôli koronavírusu zrušili najväčší veľtrh mobilných technológií MWC v Barcelone

Z veľtrhu sa najprv postupne odhlasovali najväčšie IT firmy, neskôr kvôli zvýšenému riziku šírenia koronavírusu organizátori veľtrh zrušili úplne. MWC sa tento rok konať nebude.

13.02.2020 09:00
Sony, Xperia 1, MWC 2019 Foto: ,
Jednou z firiem, ktoré zrušili svoju účasť na MWC medzi prvými je aj japonské Sony (na fotke šéf Sony na veľtrhu MWC 2019).
debata

Od 24. februára sa mal v Barcelone konať najväčší veľtrh mobilných technológií v Európe, Mobile World Congress 2020. Pre väčšinu firiem, ktoré majú čo-to dočinenia s mobilmi, internetom, bezpečnosťou a telekomunikáciami je účasť akousi povinnou jazdou. Mnohé z nich si dokonca každoročne odkladajú prezentácie nových zariadení a technológií, ktoré nechceli alebo nestihli predstaviť na januárom veľtrhu CES v Las Vegas. Lenže prišiel koronavírus. Kvôli nečakane rýchlemu šíreniu vírusu, ktorý už prenikol aj ďaleko za hranice rodnej Číny, firmy postupne odvolávali svoju účasť. Obávali sa totiž, že by ich čínski zamestnanci mohli vírus zaniesť aj do Španielska a infikovať stovky turistov a novinárov z celého sveta.

Na šírenie koronavírusu, ktorý sa môže veľmi ľahko stať globálnou epidemiologickou hrozbou, zareagovali viaceré nadnárodné firmy. Ako prvá svoju účasť na veľtrhu MWC zrušila firma LG, neskôr sa k nej pridal aj čínsky výrobca ZTE. Podobne v nasledujúcich dňoch postupovali aj firmy Ericsson, Nvidia, Sony, Amazon, Intel, MediaTek, Facebook a ďalšie menej známe spoločnosti. V stredu 12. februára preto zasadol krízový štáb, ktorý rozhodol, že tento rok sa veľtrh MWC konať nebude. Podľa organizátorov by predstavoval priveľké riziko tak pre niekoľko tisíc vystavovateľov ako aj pre zhruba 100-tisíc návštevníkov, ktorí ho každoročne navštívia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #barcelona #koronavírus #MWC 2020