Kvôli koronavírusu budete možno na svoj nový iPhone čakať dlhšie

Koronavírus môže ovplyvniť celý odberateľsko-dodávateľský reťazec u viacerých výrobcov mobilov. Pred oneskorenými dodávkami smartfónov varuje aj Apple.

18.02.2020 10:30
Apple iPhone 11 Foto:
Apple iPhone 11
debata (1)

Koronavírus sa stále nedarí zastaviť. Šírenie vírusu sa o čosi spomalilo, no stále nie je úplne pod kontrolou a podľa odborníkov bude trvať dlhé mesiace, kým sa tak stane, nehovoriac o vývoji účinného lieku. Kvôli množstvu obmedzení tak v medzinárodnej preprave, ako aj vo výrobe je pravdepodobné, že veľké firmy nebudú stíhať uspokojiť všetkých svojich zákazníkov. Nakoľko zníženie produkcie má dlhší dobeh, obmedzenia sa prejavia až s odstupom niekoľkých mesiacov. Upozorňuje na ne už aj Apple.

Podľa výrobcu iPhonov bude mať epidémia negatívny dopad aj na jeho hospodárenie. Kvôli koronavírusu očakáva znížený objem produkcie a predaja u viacerých svojich produktov, primárne však u najnovších iPhonov. „Neočakávame, že sa nám podarí naplniť avizované príjmy tak, ako sme uviedli pre štvrťrok končiaci v marci,“ uviedla spoločnosť a dodala, že očakáva pomalší návrat do bežného stavu.

Väčšina obchodov, ktoré predávajú produkty Apple je v Číne buď úplne zatvorená alebo funguje v obmedzenej prevádzke. To sa odrazí aj vo výrazne nižších objemoch predaja. Firma uviedla, že väčšina jej partnerských výrobných závodov sa nachádza mimo provincie Chu-Pej, ktorej hlavné mesto je najviac zasiahnuté koronavírusom 2019-nCoV. Výroba v závodoch bola síce obnovená, no do pôvodného stavu sa vracia len veľmi pomaly.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #koronavírus