Koronavírus už infikuje aj počítače. Útočníci na šírenie malvéru využívajú paniku ľudí

Útočníci využívajú celospoločenskú paniku zo šírenia koronavírusu. Obetiam posielajú e-maily s infikovanými prílohami, v ktorých sľubujú bombastické informácie o šírení koronavírusu a prevencii pred ochorením.

21.02.2020 10:00
malvér, mobil, advér, trójsky kôň, vírus,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Koronavírus stále nemá prívlastok celosvetovej epidémie, no v ľuďoch po celom svete vzbudzuje strach a obavy. Vírus už prenikol aj do viacerých európskych krajín a ľudia sú preto oveľa ostražitejší a citlivo reagujú na akékoľvek správy v súvislosti so šírením koronavírusu alebo prevenciou pred nákazou. Vedomí sú si toho aj kybernetickí útočníci, ktorí škodlivé súbory začali maskovať za dokumenty súvisiace s koronavírusom. Obetiam ich posielajú v prílohách e-mailov.

Na podvodné e-maily upozornila napríklad spoločnosť Kaspersky Lab, ktorá objavila škodlivé súbory s rôznymi príponami zasielané útočníkmi. “Detegované škodlivé súbory sa vydávali za správy o koronavíruse a boli skryté pod príponami súborov .pdf, .mp4 či .docx. Samotné názvy súborov naznačovali, že by mohli obsahovať video inštrukcie s pokynmi na ochranu pred vírusom, nové informácie o tejto hrozbe a dokonca aj postupy detekcie tohto vírusu, no v realite to bolo úplne inak,” uviedla firma.

Súbory obsahovali celý rad hrozieb, počnúc trójskymi koňmi až po červy, ktoré sú schopné ničiť, blokovať, upravovať alebo kopírovať údaje, ako aj zasahovať do prevádzky počítačov a počítačových sietí. Kaspersky odporúča vyhýbať sa podozrivým odkazom, ktoré sľubujú exkluzívny obsah. Takisto je vhodné skontrolovať príponu doručeného súboru v prílohe. Dokumenty a videosúbory by nemali mať koncovku .exe alebo .lnk.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #malvér #útočníci #koronavírus