Pozor na falošné e-shopy s rúškami a dezinfekciou. Môžu kradnúť osobné údaje

Na slovenskom internete sa začali objavovať podvodné stránky ponúkajúce dezinfekciu a rúška. Odkazy na ne šíria útočníci cez e-mail.

13.03.2020 14:38
spam, nevyžiadaná pošta, e-mail, mail, pošta, Foto:
Ilustračné foto
debata

Možno aj na vás začali vyskakovať reklamy na ochranné odevy, rúška či dezinfekcie za premrštené ceny. Reklamy sa objavujú na Facebooku, ale častokrát sú zasielané aj v podobe spamu priamo do e-mailových schránok. Firmy alebo podvodníci ľudí nabádajú, aby sa chránili a nakúpili si nedostatkový tovar za cenu, ktorá vraj zodpovedá aktuálnemu dopytu.

Ako upozornila spoločnosť Eset, podvodníci začali výrazne zneužívať aktuálne šírenie koronavírusu aj na Slovensku. Vytvorili rôzne jazykové mutácie e-shopov, v ktorých ponúkajú rúška či infračervené teplomery. „Tieto weby sa snažia kradnúť osobné údaje ľudí, ktorí si chcú cez tieto stránky objednať tovar. Ich tvorcovia pritom zjavne dobre ovládajú slovenčinu, keďže stránky neobsahujú preklepy ani zjavné prekladové chyby,“ uviedol analytik Ondrej Kubovič z Esetu.

Firma zatiaľ zaregistrovala dve takéto stránky, ktoré sa šíria cez spamové e-maily. Útočníci na stránky umiestnili aj falošné recenzie používateľov z celého Slovenska. Objednávkový formulár je umiestnený v spodnej časti každej podstránky a nie je šifrovaný. Podvodníci prostredníctvom neho žiadajú od ľudí osobné a kontaktné údaje. „Na stránkach je umiestnený aj kontaktný formulár, ktorým však obeť len znova zašle svoje údaje útočníkom. Kontakt na predajcu alebo prevádzkovateľa webu samozrejme na stránke chýba,“ uviedol O. Kubovič.

Pri otváraní e-mailov, obzvlášť ak sú umiestnené v spame, by ste mali byť opatrní a pre istotu nenavštevovať stránky, na ktoré vás správa odkazuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #podvodníci #únik údajov #koronavírus