Pred pandémiou koronavírusu varoval Bill Gates ešte v roku 2015

Na konferencii TED v Spojených štátoch Bill Gates ešte v roku 2015 varoval pred dôsledkami možnej pandémie z ťažko odhaliteľného vírusu.

19.03.2020 09:40
Bill Gates, TED Foto:
Bill Gates
debata (14)

„Dnes už najväčšie nebezpečenstvo vzniku globálnej katastrofy nevyzerá ako výbuch vodíkovej bomby, ale ako vírus chrípky,“ začal v roku 2015 svoju prednášku na konferencii TED zakladateľ Microsoftu, Bill Gates. Vychádzal pritom z historických udalostí, ktoré majú byť dôkazom toho, že ľudstvo na podobnú katastrofu, akou bola španielska chrípka či vírus ebola, nie je pripravené.

„Ak niečo v najbližších desaťročiach zabije viac ako 10 miliónov ľudí, bude to s najväčšou pravdepodobnosťou vysoko nákazlivý vírus a nie vojna,“ tvrdil B. Gates. Dôvodom sú podľa neho zle nastavené mechanizmy proti šíreniu epidémií a investície nasmerované na vývoj jadrového arzenálu namiesto posilňovania zdravotníckych systémov po celom svete. „Na ďalšiu veľkú epidémiu nie sme pripravení,“ dodal.

V tom je podľa B. Gatesa zároveň najväčší problém, pretože „zlyhanie pri prípravách môže viesť k ďalšej epidémii, ktorá bude oveľa ničivejšia než epidémia eboly. Nabudúce nemusíme mať toľko šťastia ako pri ebole.“

Ďalšie slová B. Gatesa už vyvolávajú zimomriavky, keď veľmi presne priblížil to, čoho je aktuálne ľudstvo svedkom. „Môže sa objaviť vírus, ktorý nebude u nakazených vyvolávať ťažkosti, takže pokojne nasadnú do lietadla alebo pôjdu na nákup. Zdrojom nákazy môže byť bežná epidémia, ako u eboly, alebo bioterorizmus.“

Podľa Gatesa je jediným riešením úzka spolupráca zdravotníkov s armádou a vytvorenie akýchsi akčných jednotiek, ktoré budú schopné promptne reagovať.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #bill gates #ebola #pandémia #koronavírus #TED