Smartfóny sa kvôli koronavírusu predávajú najhoršie v histórii

Smartfóny sa predávajú najhoršie od čias ich príchodu na trh. Vo februári sa predaje medziročne prepadli až o 38 percent.

23.03.2020 13:30
Samsung, Galaxy, S20 Foto:
Ilustračné foto - Samsung Galaxy S20 predstavený vo februári 2020.
debata (1)

Z pohľadu predaja elektroniky je pandémia koronavírusu doslova katastrofou nevídaných rozmerov. Všetci výrobcovia spotrebnej elektroniky musia oprášiť staré krízové plány z čias hospodárskej krízy spred 12 rokov a povolať do služby krízových manažérov. Obzvlášť výrobcovia smartfónov hlásia obrovské prepady v predaji. Podľa výskumnej firmy Strategy Analytics sa dodávky smartfónov vo februári medziročne prepadli o 38 percent.

Veľký podiel na tom majú zatvorené fabriky v Číne a narušený dodávateľský reťazec. „Niektoré ázijské fabriky neboli schopné vyrábať smartfóny, zatiaľ čo mnoho spotrebiteľov nemohlo alebo nechcelo navštíviť obchody, kde by si ich mohli kúpiť,“ uviedla Linda Sui z výskumnej agentúry.

Čierny rok pre výrobcov smartfónov

Dodávky smartfónov prepadli z 99,2 milióna kusov vo februári 2019 na 61,8 milióna vo februári 2020. Prečo agentúra analyzovala zrovna február? Tento mesiac je totiž pre celé odvetvie kľúčovým. Koncom februára sa každoročne koná mobilný veľtrh MWC v Barcelone, ktorý však organizátori vôbec po prvýkrát zrušili. Firmy tak museli odložiť predstavenie nových telefónov a ak tak náhodou neurobili, pandémia koronavírusu ich dokonale zatienila.

Samsung, ktorý vo februári predstavil vlajkové lode Galaxy S20 takisto hlási nižšie objemy predaja. Apple zas uviedol, že tento rok nedokáže naplniť očakávania investorov. Podľa Strategy Analytics je možné očakávať podobný prepad aj počas marca. Tentokrát sa však pod prepad podpíše najmä kritická situácia v celej Európe a Spojených štátoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Apple #Samsung #smartfóny #dopyt #koronavírus