Google denne zablokuje 18 miliónov podvodných e-mailov o koronavíruse

Podvodníci využili potenciál koronavírusu a ľuďom posielajú kvantum falošných správ denne. Google ich za deň zablokuje až 18 miliónov.

17.04.2020 19:22
spam, nevyžiadaná pošta, e-mail, mail, pošta, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Doba praje podvodníkom, čoho výsledkom je explózia takzvaných fišingových útokov využívajúcich aktuálnu pandémiu koronavírusu. Útočníci sa snažia svoje obete nachytať a získať od nich osobné údaje. Google v tejto súvislosti oznámil, že denne zablokuje zhruba 100 miliónov takýchto e-mailov. Počas uplynulého týždňa pritom až pätinu tvorili e-maily súvisiace s koronavírusom.

Službu Gmail podľa Google využíva zhruba 1,5 miliardy ľudí po celom svete. Z rozsiahlej užívateľskej základne ťažia aj útočníci, ktorí sa odvolávajú napríklad na odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie a nabádajú potenciálne obete k stiahnutiu softvéru alebo k zaslaniu finančnej podpory. Google vďaka strojovému učeniu údajne dokáže odhaliť a zablokovať až 99,9 percenta podvodných e-mailov ešte pred tým, než sa ocitnú v priečinku doručených správ.

Ako informoval server BBC, nárast fišingových útokov eviduje viacero bezpečnostných firiem. Jedna z nich – Barracuda Networks, údajne zaznamenala 667-percentný nárast podvodných e-mailov práve počas pandémie. Podvodníci sa spoliehajú na to, že ľudia sú na rôzne exkluzívne správy o koronavíruse citlivejší a rovnako aj aktívnejšie reagujú na e-maily, ktoré môžu mať charakter akýchsi odporúčaní od vládnych a mimovládnych organizácií.

Praktické tipy, ako zvyšovať svoju mediálnu gramotnosť:

  • Odoberajte správy aspoň z jednej dôveryhodnej spravodajskej služby či seriózneho média
  • Čítajte celé články, nielen nadpisy
  • Všímajte si, kto je autorom informácie (Ide o záver z výskumu, komentár odborníka v danej oblasti? Je vôbec autor článku podpísaný?)
  • Rozlišujte žáner príspevku (Ide o spravodajskú informáciu, bulvárnu senzáciu alebo blog, ktorý môže prezentovať len názor autora?)
  • Overte si, či správa prezentuje fakty, alebo sa skôr snaží vyvolať emócie (Seriózne správy by mali nezaujato informovať o tom, čo, kde, prečo a ako sa stalo. Falošné správy sa skôr snažia vyvolať v nás negatívne emócie.)
  • Ak je správa podporená fotografiou, overte si, či už v minulosti nebola použitá v inom kontexte, alebo upravená v grafickom editore
  • Premyslite si, či danú informáciu chcete šíriť ďalej (Robíte to, aby ste informovali, alebo váš príspevok bude nástrojom na rozpútanie diskusie či hádky?)
  • Vyhnite sa unáhleným záverom (pred vytvorením úsudku si skúste overiť informáciu z viacerých nezávislých zdrojov)

Ak máte problém s vyhodnotením nejakej informácie, môžete skúsiť vyhľadať, či už ju niektorá zo stránok, ktoré sa zaoberajú ich overovaním, nevyhodnotila ako falošnú (FB stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR, webstránka hoax.sk, platforma Digital Infospace Security Initiative či medicínskymi hoaxami sa zaoberajúca iniciatíva Lovci šarlatánov)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #hacker #hoax #pandémia #koronavírus #Covid-19 #fišing