Google ponúkne vlastnú debetnú kartu v službe Google Pay

Google bude užívateľom ponúkať klasickú debetnú kartu. Previazaná bude s peniazmi na účte v službe Google Pay

22.04.2020 10:00
platobný terminál, kontaktná platba, platobná... Foto:
Ilustračné foto
debata

Bolo len otázkou času, kým sa platobnou kartou od Apple inšpirujú aj ďalší veľkí hráči na trhu. Google môže byť jedným z nich. Firma údajne v spolupráci s viacerými bankovými inštitúciami pripravuje vlastnú fyzickú platobnú kartu. Na rozdiel od Apple Card však nebude kreditná, ale debetná. Na projekte s kódovým označením Google Pay Card zatiaľ spolupracujú banky Citi Group a Stanford Federal Credit Union. Google len dokazuje, že bankový biznis je čoraz atraktívnejší aj pre firmy z úplne iných odvetví.

Za novým projektom nie je žiaden ušľachtilý cieľ. Google len pravdepodobne objavil spôsob, ako získať ďalšie lukratívne dáta o svojich užívateľoch. Spoznať ďalšie aspekty spotrebiteľského chovania má cenu zlata najmä, ak má byť Google vnímaný ako firma, ktorá profituje práve z predaja takýchto dát inzerentom. S novou všestrannou debetnou kartou má firma možnosť získať aj nový zdroj príjmu a užívateľských dát.

Cenné dáta o užívateľoch a ich nákupnom chovaní

O aké dáta by išlo? Google by mohol vedieť kde ľudia najčastejšie nakupujú, kedy a pri akej výške preferujú použitie online platieb a kedy platby fyzickou kartou. Firmu by tiež mohli zaujímať typy obchodníkov, u ktorých užívateľ najčastejšie nakupuje a získať tak komplexný prehľad o nákupnom chovaní, ku ktorému má cez službu Google Pay len obmedzený prístup a skreslené dáta. Tieto dáta by v štruktúrovanej podobe zasa ocenili tretie strany – inzerenti. Vďaka takto detailným informáciám by dokázali ešte presnejšie cieliť reklamy, ale aj prispôsobovať produkty individuálnym preferenciám spotrebiteľov.

Debetná karta služby Google Pay Foto: TechCrunch/Google
platobná karta, Google Pay Debetná karta služby Google Pay

Ak by sa Google dokázal penetrovať do bankového sektora, získal by ohromnú príležitosť na vybudovanie základov pre úplne nové služby. Klientom by mohol napríklad poskytovať finančné služby, poradenstvo, účtovníctvo, poistenie či dokonca úvery na mieru. Už teraz má totiž dostatok dát na to, aby vedel pomerne presne vyhodnocovať riziká a platobnú morálku. S platobnými kartami pritom už Google nejaké skúsenosti má. Naposledy ponúkal debetnú kartu medzi rokmi 2013 a 2016 v rámci služby Google Wallet. Kvôli prechodu na Google Pay však túto ponuku zrušil.

Debetka, ktorú si je možné dobiť cez prepojené účty

Debetná karta od Google by bola rovnaká ako každá iná. Okrem loga firmy by mala aj logo poskytovateľa (zatiaľ sa spomína len Visa) a logo banky. Na účet Google Pay potom budú mať užívatelia možnosť previesť peniaze z inej banky a debetnú kartu si tak v podstate dobiť ľubovolnou sumou už cez iné karty prepojené s Google Pay účtom. Na podobnom princípe funguje napríklad aj služba PayPal. V aplikácii majú mať užívatelia možnosť kontrolovať všetky transakcie, tak online ako debetnou kartou. Google Pay by mal získať rovnaké vymoženosti ako internet banking.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platobná karta #debetná karta #Apple Pay #Google Pay