Neobmedzené dáta už ponúkajú traja mobilní operátori. Pribudol Telekom

Po O2 už bude neobmedzené dáta v paušáloch ponúkať aj Telekom. Operátor predstavil úplne nové paušály, ktorými nahrádza doterajšiu ponuku paušálov Áno.

28.04.2020 19:46
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Slovak Telekom po dvoch rokoch kompletne mení ponuku svojich mobilných paušálov. Paušály Áno operátor nahradí T paušálmi, ktoré ponúknu väčšiu flexibilitu. Ponuka však bude oveľa menej prehľadná, než doteraz. Bežný zákazník sa bude musieť zorientovať v celkovo 16 nových paušáloch rozdelených do štyroch skupín: T Nekonečno, T Dáta, T Ideál a T Základ. Každá skupina pritom cieli na iný typ zákazníkov.

Po dvoch rokoch opäť kompletná výmena paušálov

Na doterajšie paušály Áno sa najviac podobá ponuka T Ideál. Ostatné skupiny sú viac špecifické a zamerané buď na zákazníkov, ktorí potrebujú len základné služby alebo tých, ktorí preferujú dáta namiesto volaní a tých, ktorí vyžadujú neobmedzené volania aj dáta. Telekom do ponuky vôbec po prvýkrát zaradil paušál s neobmedzenými dátami, na ktorý sa nevzťahuje politika férového využívania dát (tzv. FUP, pozn. red.). Paušál je však najdrahším z ponuky. Záujemca zaň zaplatí až 70 eur mesačne.

Jedným z mnohých rozdielov oproti predošlej ponuke je aj možnosť meniť paušál v rámci viazanosti a priamo v aktualizovanej mobilnej aplikácii. Zmeniť ho na niektorý z vyšších paušálov je možné až k nasledujúcemu zúčtovaciemu obdobiu. Spätný návrat je možný len na pôvodný paušál. Prechod z Áno na “T” paušál je možný aj pre súčasných zákazníkov s viazanosťou bez jej automatického predĺženia.

Telekom bude počas prechodného obdobia ponúkať aj pôvodné Áno paušály, v priebehu mesiaca ich však kompletne nahradí “T” paušálmi. Ukončí aj ponuku niektorých produktov, ktoré údajne stratili svoj zmysel. Príkladom je služba StreamOn na dátovo neobmedzené streamovanie hudby a videí cez vybrané služby. Pri všetkých paušáloch je možné prenášať nespotrebované dáta do ďalšieho mesiaca.

Už aj s neobmedzenými dátami

Do rodiny T Nekonečno pribudli tri paušály s prívlastkom SD, HD a Max. Všetky majú neobmedzené volania a SMS, no rozdiel v poskytovaných dátach. T Nekonečno SD ponúka 20 GB dát, HD 50 GB a Max neobmedzené množstvo dát a balík voľných minút, SMS a dát v roamingovej zóne 2. Po prečerpaní dát sa pri SD a HD rýchlosť prenosu spomalí na 3 respektíve 10 Mbit/s.

V ponuke T Dáta sú paušály označované podľa ich ceny – T Dáta 17, 21, 25 a 42. Všetky majú len 100 predplatených minút a 3, 6, 10 alebo 25 GB dát. Pri najdrahšom paušáli je však po prečerpaní dát možné využiť zníženú 10 Mbit/s rýchlosť, pri ostatných je možné len dokúpiť si dáta navyše. Protipólom je ponuka paušálov T Základ za 11, 14 a 17 eur, ktoré obsahujú len 500 MB dát a obmedzený počet predplatených minút a SMS.

Paušálov T Ideál je v ponuke až šesť. Najlacnejší za 21 s jedným gigabajtom dát, najdrahší za 37 eur so 17 gigabajtami. Pri všetkých paušáloch sú neobmedzené volania aj SMS. Telekom prispôsobil aj ponuku Magenta 1, ktorá, ak ju má zákazník aktívnu, navýši počet predplatených minút a dát.

S neobmedzenými dátami ako prvé experimentovalo O2

Neobmedzené dáta okrem Telekomu už nejaký čas ponúka aj O2 v rámci ponuky Smart paušálov. Dáta, na ktoré sa vzťahuje politika férového používania a rýchlostný strop je možné neobmedzene čerpať v Titánovom, Platinovom a Diamantovom Smart paušále. Pri všetkých troch sú operátor ponúka neobmedzené volania, SMS a MMS a dáta obmedzuje na 100 GB mesačne. Po prečerpaní prenosovú rýchlosť zníži na 2 Mbit/s pri sťahovaní 1 Mbit/s pri odosielaní dát.

Rozdiely sú aj pri dostupnej rýchlosti. Paušály síce sú v podstate neobmedzené, no rýchlosť surfovania ovplyvňuje limit stanovený operátorom. Pri Titánovom paušále je to maximálne 10 Mbit/s, pri Platinovom 20 Mbit/s a pri Diamantovom bez rýchlostného obmedzenia, respektíve podľa kapacity siete.

Orange zatiaľ s doplnkovými balíkmi pre konkrétne služby

Konkurenčný Orange sa zatiaľ drží svojej pôvodnej zjednodušenej ponuky paušálov Go. Tak isto ako Telekom, aj Orange ponúka výlučne dátové paušály Go Data, avšak bez predplatených minút. Základný dátový paušál ponúka 3 GB dát, stredný 6 a najvyšší 15 GB dát s možnosťou navýšenia o 1, 2 alebo 5 GB pri dvojročnej viazanosti, ku ktorým zákazník získa ďalších 10 GB mesačne na obmedzené obdobie pol roka alebo 24 mesiacov.

Orange sa vybral cestou doplnkových balíkov, pri ktorých zákazníkom ponúka možnosť doplniť si paušál o predplatené minúty, SMS alebo neobmedzené dáta pre konkrétne služby – WhatsApp, Skype, sociálne siete, hry, navigáciu, online hudbu alebo video. Podobné multimediálne služby pokrývala aj už dosluhujúca služba StreamOn od Telekomu.

Štandardných paušálov Go má Orange v ponuke päť. Obsahujú aj predplatené minúty, SMS (s výnimkou najlacnejšieho) a dáta. Najnižší paušál za 10 eur mesačne má 250 GB balík dát, najvyšší za 65 eur až 20 GB. Ku všetkým paušálom je možné získať 10 GB dátový bonus na obmedzené obdobie pri viazanosti. Ku všetkým paušálom si je možné dokúpiť aj balíky nekonečných volaní, či dát pre špecifické aplikácie tak, ako pri ponuke Go Data.

Jedným z rozdielov medzi Orange a Telekomom je aj ponuka študentských paušálov, ktoré ponúka len oranžový operátor. Podľa šéfa Telekomu, Dušana Švaleka, si už študent bude môcť vybrať aj niektorý z bežných paušálov, keďže jeho výber bude oveľa väčší než doposiaľ.

4ka má najlacnejšie neobmedzené dáta

Najmladší mobilný operátor 4ka ponúka neobmedzené dáta v balíkoch Sloboda dáta a Sloboda dáta na doma. V prípade klasického dátového balíka bez hlasových služieb sú neobmedzené dáta dostupné za 14 eur mesačne. Pri domácom internete s mobilným modemom za 59 eur mesačne. Neobmedzené dáta operátor ponúka aj v paušále Sloboda nekonečno plus za 22 eur mesačne, ktorý zahŕňa aj neobmedzené volania a SMS na Slovensku a v Európskej únii. Neobmedzené dáta sa však vzťahujú len na Slovensko. V roamingu v ostatných krajinách EÚ je možné prečerpať len 3,38 GB. To platí aj pri ďalších dvoch paušáloch s označením Plus s 11 a 16 GB dátami. Ďalšie tri paušály Sloboda 100, 300 a nekonečno sú zamerané na volania a SMS a ponúkajú len 1 GB dát pre Slovensko a EÚ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Orange #O2 #mobilný paušál