Huawei nebude mať prístup k aplikáciam Google minimálne ďalší rok

Prezident Trump predĺžil zákaz obchodovania amerických firiem s čínskym Huawei. Okrem iného to znamená, že na mobiloch čínskej značky sa aplikácie Google neobjavia ešte minimálne jeden rok.

14.05.2020 15:01
huawei, mate 30, smartfón Foto:
Huawei Mate 30 Pro bol prvým telefónov bHuawei bez prístupu k službám Google.
debata (4)

Keď americký prezident Donald Trump zablokoval akúkoľvek spoluprácu amerických firiem s čínskym Huaweiom, nikto ani len netušil, aké následky toto obchodné embargo prinesie a najmä, ako dlho bude trvať. Pôvodné dohady o krušných dvoch-troch mesiacoch sa nenaplnili a blokáda Huawei naďalej trvá. Črtajúcu sa dohodu medzi Spojenými štátmi a Čínou pozastavila pandémia koronavírusu a nateraz sa zdá, že je v nedohľadne. Viacero výnimiek, ktoré vláda udelila niekoľkým americkým firmám pri obchodovaní s Huawei, mali len obmedzenú časovú platnosť a všetky už vypršali. Na čínsku firmu tak platí úplná blokáda, čo okrem iného znamená, že Huawei stratil prístup nie len k americkému hardvéru, ale aj softvéru.

Bremeno, ktoré si Huawei musí so sebou nedobrovoľne niesť, sa dotklo aj užívateľov. Tí napríklad prišli o možnosť využívať služby Google. Zmena sa však neudiala zo dňa na deň a neovplyvnila zariadenia, ktoré prístupom ku Google službám už disponovali. Nová éra začala až s príchodom smartfónu Huawei Mate 30. Ten, nech bol akokoľvek prešpikovaný novými technológiami, stratil obrovskú konkurenčnú výhodu a to aj oproti menej etablovaným značkám na trhu.

Prezident Trump v týchto dňoch predĺžil blokádu Huawei. Americkým firmám až do mája 2021 zakázal nakupovať alebo používať telekomunikačné komponenty čínskeho náprotivku. Dôvodom je „neakceptovateľné národné bezpečnostné riziko“. Príkaz, ktorý sa vzťahuje napríklad aj na ďalšiu čínsku firmu – ZTE, bráni vstupu Huawei na americký trh. Huawei navyše nebude môcť naďalej spolupracovať s Google a ďalšími firmami, takže jeho užívatelia zostanú odstrihnutí od ekosystému Google. Čínska firma tak musí zintenzívniť investície do vlastného ekosystému HMS, ktorý nahrádza GMS od Google.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #USA #Huawei #Donald Trump