Wikipédia bude mať nové pravidlá. Majú zabrániť ‘toxickému správaniu’

Nové pravidlá platné od konca roka majú zabrániť sabotovaniu práce dobrovoľníkov, ktorí vytvárajú alebo upravujú články. Za porušenie pravidiel bude hroziť zablokovanie účtu.

24.05.2020 11:30
Wikipedia, Wikimedia Foundation, Jimmy Wales Foto:
Ilustračné foto
debata

Viacero členov editorského tímu encyklopédie Wikipédia zneužívalo svoju pozíciu a šikanovalo iných členov. Editori môžu medzi sebou komunikovať v špeciálnom kanáli, ktorí nie je verejnosti prístupný. Tu si môžu vymieňať svoje poznatky, ale aj informácie o realizovaných úpravách článkov. Niektorí z členov to však zneužívajú a celé časti článkov po ich zverejnení zámerne mažú alebo upravujú. Kvôli vynúteným úpravám článkov vznikali v komunite tvorcov konflikty, ktorým by mali zabrániť nové opatrenia. Šikanovanie sa malo týkať predovšetkým žien a členov LGBTQ komunity.

Opatrenia vo forme nového kódexu správania sa by mala na konci roka zverejniť nadácia Wikimedia Foundation, ktorá Wikipédiu spravuje. “Musíme pracovať spoločne na vytvorení inkluzívnej kultúry, v ktorej sa každý môže cítiť vítaný. Komunitu, v ktorej sú všetky príspevky hodnotné a majú perspektívu,” uviedla Katherine Maher z nadácie Wikimedia Foundation.

Nový kódex má zabrániť šikanovaniu užívateľov a v prípade jeho porušenia bude hroziť zablokovanie alebo obmedzenie prístupu dobrovoľníkom. Zároveň bude súčasťou nových pravidiel aj proces hodnotenia článku a príspevku, ktorý má byť transparentný, a na základe ktorého má dostať editor spätnú odozvu od ďalších členov, ak je potrebné materiál ešte prepracovať alebo upraviť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wikipedia #Wikimedia Foundation #encyklopédia