Švajčiari už sledujú pohyb nakazených osôb vďaka dátam od Apple a Google

Ohlásená spolupráca dvoch veľkých firiem priniesla prvé výsledky. Tím švajčiarskych vývojárov vytvoril aplikáciu, ktorá umožňuje anonymne sledovať pohyb nakazených osôb a zaznamenávať s kým prišli do kontaktu.

26.05.2020 18:30
tablet, phablet, samsung galaxy note, smartfón Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Len pred pár týždňami sa z dvoch veľkých konkurentov stali partneri. Apple a Google sa dohodli na vytvorení akejsi platformy, vďaka ktorej bude možné anonymne sledovať pohyb osôb nakazených koronavírusom a takisto mapovať, s kým prišli do kontaktu. Technológia, ktorú obe firmy vyvinuli využíva Bluetooth. Dáta o infikovaných ľuďoch však firmy nezbierajú po vlastnej osi, ale čerpajú z databáz úradov zdravotníctva v jednotlivých krajinách.

Vďaka platforme si zariadenia s Androidom a iOS môžu medzi sebou vymieňať cez Bluetooth anonymné identifikátory, akonáhle sa majitelia telefónov k sebe priblížia. Tieto dáta nie sú využívané do doby, kým niektoré z osôb nie je pozitívne testovaná a svoje údaje aj nevloží do niektorej z oficiálnych aplikácií zdravotníckych úradov v príslušných krajinách. Následne sa so súhlasom pacienta informácie o pozitívnom teste spolu so zoznamom zariadení, s ktorými prišla osoba v priebehu posledných 14 dní do kontaktu, odošlú na server Google a Apple. Tí, ktorí s infikovanou osobnou prišli do kontaktu, budú o tom informovaní cez hlásenie v mobile.

Prvou krajinou, ktorá túto platformu začala využívať je Švajčiarsko. Aplikácia, ktorú si nechala krajina navrhnúť je zatiaľ dostupná pre užší kruh ľudí, akými sú vojaci, zdravotníci a zamestnanci vo verejných službách. Neskôr bude aplikácia SwissCovid dostupná celonárodne. Kým predstavitelia niektorých európskych krajín sa obávajú spolupráce s Apple a Google v záujme ochrany dát svojich občanov, Švajčiarsko iniciatívu firiem privítalo. „Bluetooth nebol navrhnutý na meranie vzdialenosti v takomto rozsahu. Aby sme mohli technológiu využiť, okrem zručností, bola potrebná aj intenzívna spolupráca s Apple a Google,“ uviedol profesor Srdjan Capkun zo švajčiarskeho inštitútu ETH.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #koronavírus #Covid-19