S príspevkami Donalda Trumpa má už problém aj Twitter. Viaceré z nich ukryl

Viacero príspevkov amerického prezidenta Twitter označil za násilné alebo podnecujúce k násiliu. Pred zrakom verejnosti ich sociálna sieť radšej ukryla.

29.05.2020 14:30
Twitter logo Foto:
Ilustračné foto
debata

V strednej a napokon ani v západnej Európe nie je Twitter nijak zvlášť obľúbenou sociálnou sieťou. V Spojených štátoch je tomu však inak. Donald Trump pravidelne a často zdieľa svoje komentáre a vyhlásenia práve cez Twitter, ktorý je de facto hlavným komunikačným nástrojom všetkých novodobých amerických prezidentov. Nebol by to Donald Trump, keby si dával servítku pred ústa a každý svoj príspevok náležite skontroloval a aj fakticky overil. Mnohokrát sa preto stal terčom rôznych posmeškov za brepty, preklepy či šírenie klamstiev a poloprávd.

Twitter v týchto dňoch proti niektorým aktivitám amerického prezidenta tvrdo zakročil. Jeden z jeho príspevkov ukryl a začal pri ňom zobrazovať varovanie, ktoré si musí užívateľ najprv prečítať a potvrdiť. „Tento príspevok porušuje pravidlá Twitteru o podnecovaní k násiliu. Avšak, Twitter sa domnieva, že môže byť vo verejnom záujme, aby tento príspevok zostal naďalej prístupný,“ píše sa vo varovaní. V ďalšom príspevku D. Trump uviedol, že vyšle Národnú gardu a varoval, že akonáhle sa začne rabovanie, začne sa aj strieľať." Aj tento príspevok Twitter z rovnakých dôvodov ukryl.

Rovnaký meter na každého?

Tvrdý zásah Twitteru do aktivity na účte Donalda Trumpa je prelomový. Sociálna sieť tri roky odolávala nátlaku, aby sa na príspevky amerického prezidenta vzťahovali rovnaké pravidlá ako na príspevky bežných užívateľov. Tento malý krok môže byť začiatkom súboja o slobodu slova a právo slobodne sa vyjadrovať k ľubovolným témam. V prípade konkrétnych dvoch príspevok D. Trumpa Twitter neumožňuje ich lajkovanie, odpovedanie alebo zdieľanie bez pridania vlastného komentára.

Začiatkom týždňa už Twitter zakročil aj voči ďalším dvom príspevkom D. Trumpa, ktoré mali byť nepravdivé. Sieť na to užívateľov upozornila a poskytla im odkaz na relevantné zdroje. D. Trump v príspevkoch tvrdil, že voľba poštou by mohla viesť k podvodom, rabovaniu poštových schránok a tlačeniu falošných hlasovacích lístkov. Pri týchto príspevkoch sa Twitter obraňoval tým, že môžu manipulovať a zasahovať do priebehu volieb. Americký prezident následne varoval, že môže zablokovať sociálne siete, ak by bránili slobodnému prejavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #sociálna sieť #manipulácia #Donald Trump #sloboda slova