Google špehoval ľudí aj v anonymnom režime prehliadača Chrome

Ak ste si v internetovom prehliadači Google Chrome aktivovali súkromný režim, mohli ste prehliadať internet bez toho, aby ste za sebou zanechali stopy. Bola to však len mylná predstava. Google užívateľov napriek tomu sledoval. Teraz mu hrozí miliardová pokuta.

05.06.2020 17:29
Google Gmail Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Používanie súkromného či anonymného režimu v internetovom prehliadači môže prísť v mnohých situáciách vhod. Platí to v prípade, ak nechcete, aby stránky sledovali každý váš pohyb a ukladali v prehliadači súbory cookies. Rovnako tak sa súkromný režim oceníte, ak počítač zdieľate s inou osobou a nechcete po sebe zakaždým zametať stopy. Pri súkromnom prehliadaní sa totiž, okrem iného, neukladala v prehliadači ani história navštívených stránok. Problémom je, že Google “tak trochu” zavádzal, keď sa v užívateľoch snažil vzbudiť falošný dojem, že ich aktivita je naozaj anonymná.

Ako uviedol server BBC, Google v Spojených štátoch čelí rozsiahlej žalobe za to, že narušil súkromie užívateľov tým, že ich sledoval aj v súkromnom režime. Google pritom tvrdí, že to, čo robí nie je nelegálne a užívateľov vopred informuje, aké dáta o nich zbiera. Firme aktuálne hrozí rekordná pokuta vo výške 5 miliárd dolárov.

Anonymný režim prehliadača Google Chrome. Foto: Google
Google, Chrome, prehliadač Anonymný režim prehliadača Google Chrome.

Podľa právnickej firmy Boies Schiller Flexner, ktorá na Google podala hromadnú žalobu, sa toto zavádzanie môže týkať miliónov používateľov, ktorí od prvého júna 2016 režim súkromného prehliadania v Chrome využili. Mohli totiž získať dojem, že ich nikto nesleduje, aj keď presný opak je pravdou. Navštívené stránky môžu na sledovanie stále využívať nástroje ako sú Google Analytics. Vďaka nim si môžu vytvoriť pomerne presný profil návštevníka. Hovorca firmy ale tvrdí, že “zbieranie informácií z histórie prehliadania, a to aj v súkromnom režime, pomáha prevádzkovateľom stránok lepšie vyhodnotiť kvalitu svojho obsahu, produktov a marketingu.”

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #anonymita #Google Chrome #Analytics