Facebook užívateľom umožní vypnúť politické reklamy

V súvislosti s blížiacimi sa prezidentskými voľbami v Spojených štátoch Facebook svojim užívateľom umožní vypnúť zobrazovanie politických reklám. Novinku rozšíri aj do ďalších krajín.

17.06.2020 12:30
Facebook, Mark Zuckerberg Foto: ,
Mark Zuckerberg, zakladateľ Facebooku.
debata

Politickí kandidáti v západných krajinách už niekoľko rokov intenzívne využívajú profilovanie potenciálnych voličov na sociálnych sieťach. Tie sa stali kľúčovým nástrojom tak pre prieskum ako aj ovplyvňovanie verejnej mienky v mnohých predvolebných kampaniach. Príkladom sú prezidentské voľby v Spojených štátoch, v ktorých k víťazstvu Donalda Trampa dopomohli práve sociálne siete. Marketéri využili presné cielenie obsahu a reklám na potenciálnych nerozhodnutých voličov. Facebook oznámil, že tieto praktiky sa s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami pokúsi obmedziť. Používateľom umožní úplne vypnúť zobrazovanie politických reklám. V denníku USA Today o tom informoval šéf Facebooku, Mark Zuckerberg.

K podobnému, no výrazne agresívnejšiemu, kroku sa v minulom roku odhodlal aj Twitter. Ten politické reklamy v októbri zakázal úplne. „Pre tých, ktorí sú už rozhodnutí a chcú, aby sa voľby už skončili máme dobrú správu – umožnime im vypnúť zobrazovanie politických reklám,“ uviedol M. Zuckerberg. Vypnutie takýchto reklám bude možné nie len na Facebooku, ale aj v Instagrame. Vypínanie reklám bude možné či už ich zablokovaním alebo zmenou nastavení. Používatelia v Spojených štátoch by túto možnosť mali mať dostupnú v najbližších dňoch až týždňoch. V ďalších krajinách bude dostupná na jeseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #facebook #sociálna sieť #prezidentské voľby