Austrália zažíva veľkú vlnu kybernetických útokov. Môžu mať pôvod v Číne

V súvislosti s rozsiahlymi útokmi sa hovorí o iným štátom podporovanej skupine hackerov, ktorí dlhodobo útočili na austrálske štátne inštitúcie.

22.06.2020 12:00
Autá - hackeri Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Austrálska vláda a štátne inštitúcie boli terčom sofistikovaných štátom podporovaných kybernetických útokov, uviedol v piatok 19. júna austrálsky premiér Scott Morrison. Útoky boli rozsiahle a zamerané na všetky úrovne vládnych inštitúcií. Podľa vyjadrení premiéra počas útokov neunikli žiadne osobné údaje, aj keď ich intenzita sa v posledných mesiacoch stupňovala a naďalej sa aj stupňuje.

Cieľom útokov mala byť austrálska vláda, priemysel, politické, zdravotnícke a vzdelávacie organizácie ako aj prevádzkovatelia kritickej infraštruktúry a mobilní operátori. Útoky v takomto rozsahu a sofistikovanosti sú typické pre štátom sponzorované hackerské skupiny. „Nie je veľa štátom podporovaných skupín, ktoré sa môžu do takéhoto typu aktivít zapojiť,“ uviedol S. Morisson, ktorý nepriamo naznačil, že za útokmi môže byť Čína. Čína je podľa expertov popri Rusku, Iráne a Severnej Kórei jednou z mála krajín, ktoré rozsiahle kybernetické útoky nepriamo organizujú alebo podporujú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #hackeri #Austrália #hackerský útok