Google mení pravidlá ochrany súkromia. Dotknú sa každého

Ak používate niektorú zo služieb Google, najnovšie pravidlá ochrany súkromia sa týkajú aj vás. Šéf Google oznámil, s čím majú užívatelia služieb v najbližších týždňoch počítať.

25.06.2020 13:00
súkromie, internet, Google, privacy, ochrana,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Šéf Google, Sundar Pichai, prostredníctvom oficiálneho blogu firmy oznámil, že nové pravidlá ochrany súkromia a online bezpečnosti, ktoré sa dotknú drvivej väčšiny používateľov Google služieb. Prinášame vám stručný prehľad kľúčových zmien.

Automatické odstraňovanie dát

Ak si po prvýkrát zapnete takzvanú “históriu polohy”, spolu s ňou sa automaticky aktivuje aj odstránenie dát po 18 mesiacoch. To isté platí aj pri archivovaní aktivity na internete a v prepojených aplikáciách u všetkých nových účtov. “Pre používateľov, ktorí mali už predtým obe možnosti zapnuté, sa ich osobné nastavenia meniť nebudú,” píše S. Pichai na blogu. Rovnaké pravidlá sa navyše budú týkať aj služby YouTube, kde však budú prednastavené na obdobie 36 mesiacov.

Vylepšený prístup k nastaveniam Google účtu

Po prihlásení sa k svojmu Google účtu budete mať po zadaní “Google kontrola ochrany súkromia” alebo “Je môj Google účet zabezpečený?” priamo do vyhľadávača možnosť skontrolovať svoje nastavenia ochrany súkromia. V zobrazenom okne ich budete môcť aj automaticky zmeniť. Google vám zároveň aj odporučí, ktoré nastavenia by ste si mali zmeniť alebo upraviť.

Jednoduchšia aktivácia režimu Inkognito

Ak podržíte profilový obrázok vo Vyhľadávaní, v Mapách Google alebo YouTube, aktivujete režim Inkognito. V tomto režime sa nearchivujú napríklad informácie o histórii prehliadania. Táto možnosť je dostupná pre aplikáciu Google na iOS a neskôr má pribudnúť aj podpora pre Android a ďalšie aplikácie.

Režim Inkognito však nie je tak anonymný, ako by si mohli mnohí z názvu odvodiť. Režim síce po ukončení vyhľadávania vymaže históriu a súbory cookies, no aktivitu užívateľa môže naďalej zdieľať s prevádzkovateľmi webstránok. Údajne tým pomáha prevádzkovateľom stránok lepšie vyhodnotiť kvalitu ich obsahu, produktov a marketingu. Googlu už kvôli tomu čelí veľkej žalobe.

Kontrola hesiel

Okrem spomínaného prehľadu zabezpečenia účtu Google ponúkne aj nástroj “Kontrola hesiel” prepojený s kontrolou zabezpečenia. V ňom sa napríklad dozviete, či niektoré z vašich údajov neboli zneužité. “Používateľom budeme poskytovať informácie, ktoré potrebujú na zabezpečenie akéhokoľvek rizikového účtu. Táto možnosť je momentálne integrovaná do Google účtu a Chromu,” uzatvára S. Pichai.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #Gmail #zabezpečenie účtu