India zablokovala desiatky čínskych aplikácií. Ohrozujú vraj jej suverenitu

Konflikt medzi Indiou a Čínou sa vyostruje. India zablokovala takmer 60 čínskych aplikácií a online služieb. Medzi inými aj populárny TikTok a WeChat.

30.06.2020 16:30
Westcotec - radar na mobily Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyostrený konflikt medzi Indiou a Čínou kvôli územným sporom v himalájskom regióne Ladakh sa už posunul aj do online prostredia. Jadrové veľmoci si najprv vymieňali ostré odkazy, pred niekoľkými dňami však došlo ku krvavému konfliktu, pri ktorom zomreli desiatky indických a čínskych vojakov. Je to najkrvavejší incident v regióne za posledných 45 rokov na nejednoznačne určenej takzvanej línii aktuálnej kontroly.

India pritvrdila a zablokovala až 59 čínskych mobilných aplikácií, medzi inými aj virálny TikTok či komunikačný nástroj WeChat, ktorý používajú stovky miliónov Indov. Oficiálnym dôvodom sú obavy o národnú bezpečnosť a užívateľské dáta. Cieľom je „zabezpečiť bezpečnosť a suverenitu indického kybernetického priestoru,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení indického ministerstva pre elektroniku a informačné technológie. Aplikácie vraj „poškodzujú zvrchovanosť a územnú celistvosť Indie, narúšajú indickú obranu, bezpečnosť štátu aj verejný poriadok.“

Zablokovaním aplikácií malo ministerstvo zareagovať na množiace sa sťažnosti kvôli kradnutiu a neautorizovanému prenášaniu užívateľských dát na územie mimo Indie. „Zhromažďovanie takýchto údajov, ich využívanie prvkami ohrozujúcimi národnú bezpečnosť a obranyschopnosť Indie. Je to vecou bezprostredného záujmu, ktorý so sebou prináša aj mimoriadne opatrenia,“ vyhlásilo ministerstvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #India #TikTok #ozbrojený konflikt