Legendárny Boeing 747 po takmer 50 rokoch končí

Boeing potichu naznačil, že do dvoch rokov ukončí výrobu legendárneho Jumbo Jetu, ktorý vyrába nepretržite už 50 rokov.

03.07.2020 17:59
letisko, lietadlo, cargo, boeing Foto: ,
Prvý slovenský nákladný Boeing 747-400SF (tzv. Jumbo) slovenskej leteckej spoločnosti Air Cargo Global.
debata (6)

Letecký priemysel sa postupne vzdáva výroby nadrozmerných osobných lietadiel. Po tom, čo Airbus minulý rok oznámil postupné ukončenie výrobu najväčšieho dopravného lietadla na svete, modelu A380, sa k podobnému kroku zrejme uchýli aj Boeing. Podľa agentúry Bloomberg firma do dvoch rokov plánuje ukončiť výrobu legendárneho Boeingu 747, prezývaného Jumbo Jet. Presný termín však zatiaľ neoznámila.

Legendárne lietadlo Boeing vyrába už viac ako 50 rokov. Jeho najnovšia generácia 747–8, vyrábaná od roku 2011, je o čosi väčšia, ťažšia, no aj úspornejšia než predošlé verzie. Letecká preprava sa však v posledných desaťročiach výrazne zmenila a letecké spoločnosti namiesto štvorprúdových lietadiel preferujú najmä menšie, úspornejšie a flexibilnejšie dvojmotorové modely. Na tento trend tak doplatili obaja najväčší výrobcovia dopravných lietadiel. Boeing pritom za päť dekád stihol vyrobiť takmer 1600 kusov Jumbo Jetov, ktoré lietajú dodnes. Vo vládnej letke má upravenú 747 aj americký prezident.

V súčasnosti existuje veľmi málo liniek, ktoré by dokázali obslúžiť len takto veľké lietadlá. Lietané trasy sa medzičasom skrátili alebo rozdelili, a tak na nich môžu lietať aj menšie dopravné lietadlá, ktoré majú nižšiu spotrebu. Letecké spoločnosti dokážu vďaka nim aj flexibilnejšie reagovať na dopyt a nemusia sa obávať toho, že na veľmi dlhej trase bude veľké lietadlo poloprázdne. Problémy s využitím veľkých dopravných lietadiel sa prehĺbili aj počas pandémie koronavírusu. Podľa spoločnosti Credit Suisse až 91 percent všetkých dostupných Boeingov 747 a 97 percent Airbusov A380 v súčasnosti nelieta. Ich návrat na oblohu je neistý a ak sa tak stane, nábeh bude len veľmi obmedzený, pretože dopyt po leteckej preprave bude rásť na predpandemickú úroveň len veľmi pomaly.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #letecká preprava #A380 #Jumbo Jet