Prehliadač Chrome bude úspornejší. Predĺži výdrž batérie až o 2 hodiny

Vďaka výraznej optimalizácii bude prehliadač Google Chrome úspornejší a pri prehliadaní webu môže rozšíriť výdrž notebooku na batériu až o dve hodiny.

06.07.2020 17:49
samsung chromebook, notebook, chrome OS Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Google Chrome je široko ďaleko najviac používaný internetový prehliadač, aj keď nepatrí medzi najúspornejšie. V priebehu niekoľkých rokov sa stal notoricky známy pre svoj „apetít“ na výdrž na batériu. Pri prehliadaní niektorých stránok totiž vyťažuje systémové zdroje natoľko, že sa automaticky odrazia aj na výrazne kratšej výdrži na batériu. Google sa to rozhodol zmeniť a prehliadač zásadne inovoval. Zmeny nebudú viditeľné na prvý pohľad, ale užívateľ by si ich mal všimnúť pri dlhšom používaní. Výsledkom úpravy zdrojového kódu má byť zvýšenie výdrže na batériu v rádoch desiatok percent.

Pri používaní sa má výdrž na batériu predĺžiť v priemere od 30 minút až po dve hodiny, a to aj väčšom počte otvorených záložiek. Ako sa to Googlu podarilo? Kľúčom k väčšej výdrži je optimalizácia najnáročnejšieho elementu na stránke – časovača Javascript. Tento časovač v pravidelných intervaloch kontroluje rolovanie stránky, analyzuje reklamy a uložené dáta. To môže byť dôležité pri stránkach, ktoré práve prezeráte, no časovač stráca význam pri stránkach v pozadí. Google ho síce úplne nevypol, no zmenil jeho nastavenia tak, že sa spúšťa len každú minútu. Výsledok? Pri 36 stránkach otvorených na pozadí výdrž na batériu vzrástla až o 28 percent. Pri prezeraní videí na YouTube je predĺženie výdrže menej výrazné, no stále nie zanedbateľné – v priemere 36 minút.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #prehliadač #Google Chrome #výdrž na batériu