Facebook nedodržal to, čo sľúbil. Dáta o užívateľoch ponúkal tretím stranám

Sociálna sieť nebola verná svojim zásadám. Údaje o používateľoch nevedomky poskytovala aplikáciám tretích strán. Už dva roky tak však nemala robiť.

07.07.2020 12:14
facebook, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Napriek všemožným snahám sociálnych sietí presvedčiť ľudí, že s ich údajmi sa narába poctivo a transparentne, majú problém pôsobiť dôveryhodne. Viaceré kauzy dôveru ľudí totiž podrývajú. Opätovným príkladom je Facebook, ktorý znova poskytoval dáta o užívateľoch tretím stranám napriek tomu, že ešte v roku 2018 sľúbil, že tak robiť nebude.

Pred niekoľkými dňami sociálna sieť priznala, že zruba 5000 aplikácií tretích strán pristupovalo k užívateľským dátam porušujúc tak hlavné pravidlo transparentnosti. K údajom zo sociálnej siete majú mať aplikácie prístup len počas ich aktívneho používania. Ak užívateľ aplikáciu viac ako 90 dní nepoužije, Facebook by ju mal od prístupu „odrezať“. No nestalo sa tak. „Nedávno sme zistili, že v niektorých prípadoch aplikácie naďalej získavali dáta od ľudí, ktorí im prístup v minulosti autorizovali, a to aj v prípade, ak aplikácie v posledných 90 dňoch nepoužívali,“ píše Facebook na svojom blogu.

Situácia ale nemusí byť nutne alarmujúca, no nebolo by vhodné ju ani zľahčovať. Zdá sa, že aplikácie pristupovali len k dátam, ktoré im v minulosti užívatelia sprístupnili. Takýmito dátami môžu byť pohlavie, dátum narodenia alebo preferovaný jazyk. Ak Facebook aplikácie od prístupu neodstrihol a nevedel o tom, vytvára to dojem, že nemá presný obraz o tom, čo sa deje v jeho systémoch a databázach, a zároveň nad nimi nemá ani plnú kontrolu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #osobné údaje #citlivé údaje