Gmail sa zmení na nepoznanie. Google prepojí viacero služieb do jednej

Google oznámil, že jeho službu Gmail čakajú radikálne zmeny. K veľkému spájaniu služieb a zmene dizajnu sa firma odhodlala po prvýkrát za 16 rokov.

21.07.2020 06:40
Google, G Suite, Gmail Foto:
Gmail sa zmení na nepoznanie. Integruje viaceré služby do jednej.
debata (1)

Bude to najväčšia aktualizácia od predstavenia služby Gmail pred 16 rokmi. Google na svojom blogu zverejnil detaily radikálnej premeny e-mailovej služby Gmail na centrum viacerých prepojených služieb. Cieľom je, aby ľudia nemuseli navštevovať viacero samostatných stránok, ale aby našli všetky dostupné služby Google pod jednou strechou. Výsledkom by mohol byť nástroj, ktorý bude konkurovať službám ako je Microsoft Teams.

Všetky služby pod jednou strechou

Potreby zmien Google obhajuje tým, že sa v uplynulých rokoch zmenil spôsob, akým ľudia na internete komunikujú a pracujú. “Virtuálna stretnutia, vzdialená spolupráca či flexibilný pracovný čas – dnes už je zrejmé, že nové formy práce pretrvajú. Flexibilita ale nie je to jediné, čo zamestnanci vyžadujú. Ľudia sa sťažujú, že sú preťažení množstvom informácií a úloh, ktoré sa na nich sypú zo všetkých strán. Preto sme predstavili službu G Suite, ktorá inteligentne spája ľudí, obsah a úlohy s cieľom čo najväčšej efektivity,” píše na blogu viceprezident Google, Javier Soltero.

Veľké zmeny sa síce dotknú každého používateľa služieb Google, no prioritu budú mať firmy. K nim sa novinky dostanú najskôr, zatiaľ čo bežní používatelia si na ne budú musieť počkať možno až do budúceho roka.

Najprv pre firmy, neskôr pre každého používateľa

Google do služby Gmail integruje aj služby Meet, Chat, Drive, Docs, Rooms a Tasks. Inak povedané, na jednom mieste bude možné písať e-maily, telefonovať s kolegami, upravovať dokumenty, spravovať úlohy a písať si v skupinových četoch. Podobným spôsobom už funguje aj služba Microsoft Teams, ktorá v sebe kombinuje videohovory, prehliadač a editor dokumentov a aj skupinový čet. Google sa usiluje o podobné prepojenie keď chce, aby ľudia počas písania e-mailov mohli spolu aj telefonovať a nemať pri tom otvorené dve samostatné okná alebo aplikácie. Všetky novinky budú prístupné nie len pre počítače, ale aj mobily s Androidom a iOS.

Novou zaujímavou funkciou bude aj možnosť stíšenia niektorých okien tak, že užívateľa nebudú počas práci alebo videočetu vyrušovať. Ak bude mať konferenčný hovor s kolegami, môže si nastaviť režim “nevyrušovať” a všetky notifikácie budú na vybraný čas zablokované. Služba tiež umožní rýchle pripojenie sa k videohovoru priamo v okne četu alebo preposlanie správy do e-mailu, prípadne vytvorenie pripomienky z obsahu správy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Gmail #G Suite #Microsoft Teams