Výpadok služieb Garmin mali na svedomí hackeri, tvrdia analytici

Nebol to len obyčajný výpadok. Garmin musel čeliť premyslenému útoku hackerov. Údaje užívateľov však neukradli. Dáta len zašifrovali a žiadali výkupné.

28.07.2020 16:30
navígácia, GPS, určovanie polohy, satelit, iGo,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Len pred niekoľkými dňami (24. júla) musela spoločnosť Garmin čeliť doposiaľ najväčšiemu výpadku svojich služieb. Výpadok sa dotkol webových služieb, mobilnej aplikácie aj doplnkových služieb. Garmin sa napriek tomu vyhýbal označeniu „hackerský útok“ a nefunkčné služby označoval len ako „výpadok“. Nakoľko sa žiadna hackerská skupina k útoku oficiálne neprihlásila, pri analýze prípadu je možné vychádzať len z neverejných zdrojov, akými sú aj fotografie od zamestnancov. „Práve informácie z nich poukazujú na to, že incident je takzvaným cryptolocker útokom (útok šifrovacím rensomvérom pozn. red.) s malvérom WastedLocker. Výsledkom tohto útoku je, že súkromní zákazníci nemali prístup k svojim údajom o fyzickej aktivite, piloti nemohli získať aktualizácie máp a zasiahnuté boli aj niektoré výrobné linky v Ázii,“ komentuje vzniknutú situáciu bezpečnostný analytik Denis Legezo z firmy Kaspersky.

Použitý malvér je cieleným typom ransomvéru, vďaka ktorému si útočníci vyberali svoje ciele. „Nie je to jediný typ ransomvéru, ktorý sa takýmto spôsobom využíva – podobne funguje aj ransomvér Maze a niektoré ďalšie rodiny ransomvérov. Použité šifrovacie algoritmy v ňom nie sú z hľadiska ransomvéru ničím špecifické, sú moderné a silné. Útočníci, ktorí ransomvér ovládajú, len pridajú do správy o výkupnom názov spoločnosti obete – plus údaj o tom, ako ich kontaktovať prostredníctvom zabezpečených e-mailových služieb a pod. Je teda zrejmé, že vedia, na koho útočia,“ doplnil D. Legezo.

Dobrou správou pre Garmin je, že ransomvér okrem šifrovania a následného vydierania pravdepodobne neukradol žiadne užívateľské dáta. Pri iných malvéroch rovnakého druhu je pritom takáto praktika bežná.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #navigácia #hackerský útok #Garmin