Huawei rastie napriek kríze. V predaji mobilov predbehol aj Samsung

Ani americká nepriazeň a problémová výstavba 5G sietí Huawei nezabrzdili na ceste k svetovej jednotke. Čínska firma sa v prvom štvrťroku 2020 stala najväčším dodávateľom smarfónov. Predbehla dokonca konkurenčný Samsung, za ktorým Huawei v minulosti zaostával.

31.07.2020 17:08
Huawei P40, P40 Pro Foto:
Ilustračné foto - Huawei P40 Pro +.
debata (9)

Nie je tajomstvom, že Huawei má v západnom svete problémy. Po tom, čo sa dostal do nepriazne amerického prezidenta, firme začali šliapať na päty aj niektorí európski mobilní operátori. Problémové sú predovšetkým údajne úzke kontakty Huawei s čínskou vládou. Pri budovaní 5G sietí tak mnoho európskych operátorov spozornelo a v krajných prípadoch už stihli dať Huawei aj stopku. Jednoduché to však Huawei nemá ani pri výrobe smartfónov. Americká administratíva firme maximálnym možným spôsobom skomplikovala podnikanie. Vo výsledku ju tak opustili veľkí softvéroví ale aj hardvéroví hráči na čele s Google, ARM a ďalšími. Ani to však firmu nepoložilo na kolená. Podľa najnovších obchodných výsledkov Huawei dokázal v prvom štvrťroku predať viac smartfónov ako ktorákoľvek iná firma. Predbehol aj Samsung.

Za uplynulý štvrťrok Huawei predal až 55,8 milióna zariadení, to je o 2,1 milióna viac, než predal Samsung. Ako podotkla analytická firma Canalys, tieto čísla sú úctyhodné a to obzvlášť v čase, keď so všetkými firmami lomcuje kríza vyvolaná pandémiou koronavírusu. Pod úspech Huawei sa podpísal aj fakt, že Čína dokázala naštartovať výrobu relatívne rýchlo a v čase, keď pandemická situácia v iných krajinách ešte len začínala. Za rastom predaja preto treba hľadať najmä domáci čínsky trh. V zahraničí sa predaj firmy prepadol o 27 percent, kým v Číne predáva zhruba tri štvrtiny všetkých vyrobených smartfónov. „Ak by nebolo Covid-19, nestalo by sa to. Huawei dokázal vyťažiť z obnovy čínskej ekonomiky,“ uviedol analytik Ben Stanton z firmy Canalys. Predovšetkým čínskym spotrebiteľov tak demonštroval svoju silu a schopnosť fungovať viac menej nezávisle na dodávateľoch hardvéru a softvéru zo západu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #5G #Huawei